Åben høring om Den Danske Valgundersøgelse 2022

01.03.2024

Tirsdag den 2. april 2024 kl. 9.00-11.00 inviterer Folketingets Præsidium til åben høring om resultaterne af Den Danske Valgundersøgelse 2022. Høringen finder sted i Fællessalen på Christiansborg.

Vælgerne er på vandring. De skifter oftere parti. De beslutter sig sent i valgkampen for, hvem de vil stemme på. Og så orienterer de sig efter partilederne, som aldrig før har fået så mange stemmer. Det viser resultaterne af Den Danske Valgundersøgelse 2022.

Tirsdag den 2. april 2024 kl. 9.00-11.00 inviterer Folketingets Præsidium til høring i Fællessalen på Christiansborg, hvor resultaterne af valgundersøgelsen vil blive præsenteret. Programmet er inddelt i 3 blokke, som hver består af korte præsentationer af valgundersøgelsens resultater efterfulgt af spørgsmål og debat. Jens Ringberg, politisk analytiker hos DR, er ordstyrer.

Program for høringen

9.00: Velkomst ved Søren Gade, formand for Folketinget

9.05: Den store historie ved folketingsvalget 2022

  • Vælgere i bevægelse. Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet
  • Det personaliserede valg. Helene Helboe Pedersen, Aarhus Universitet
  • Den brede midterregering. Christoffer Green-Pedersen, Aarhus Universitet

9.40: Vælgernes skillelinjer

  • Land og by. Ulrik Kjær, Syddansk Universitet
  • Valgkampen og de sociale medier. Karina Kosiara-Pedersen, Københavns Universitet
  • Coronavalget. Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet

10.10: Værdier i spil

  • Woke- og identitetspolitik. Rune Stubager, Aarhus Universitet
  • Kønspolitik. Ditte Shamshiri-Petersen, Aalborg Universitet
  • Politisk tillid og demokratiets sande tilstand. Rune Stubager, Aarhus Universitet

10.40: Generelle spørgsmål og debat

Tilmelding

Høringen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Der er et begrænset antal pladser, som vil blive fordelt efter først til mølle-princippet. 

Høringen bliver tv-optaget og vil blive vist live på Folketingets hjemmeside, hvor optagelsen også vil kunne findes efterfølgende.

Den Danske Valgundersøgelse

Den Danske Valgundersøgelse er en spørgeskemaundersøgelse, der er blevet gennemført efter hvert folketingsvalg siden 1971. I undersøgelsen spørges der ind til social baggrund og partivalg, men også til danskernes holdninger til en lang række emner som f.eks. velfærd, skat og økonomi. Bag undersøgelsen står Det Danske Valgprojekt, som er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet.