Retsudvalget har besøgt Færøerne

06.02.2024

Retsudvalget var den 21.-24. januar 2024 på studierejse til Færøerne for bl.a. at få en større indsigt i justitsområdet generelt og de forhold, der særligt kendetegner justitsområdet på Færøerne.

Retsudvalget var i Thorshavn og Klaksvig med besøg hos politiet, retten og kriminalforsorgen. Udvalget var således på besøg og rundvisning hos Tórshavn Politi, Klaksvík Politi, Retten på Færøerne og Færøerne Arrest i Mjørkadalur, og udvalget mødtes derudover med Advokatforeningen på Færøerne, Advokatskrivstovan, Retshjælpen på Færøerne, landsstyremanden på justitsområdet, Lagtingets Retsudvalg og Talgildu Føroyar – Digitale Færøerne.

Retsudvalgets studierejse til Færøerne var en del af udvalgets indsats for at holde sig generelt orienteret om forholdene på retsområdet, da justitsområdet er et af de sagsområder, Færøerne ikke har overtaget fra Danmark. Studieturen kan derudover bidrage til udvalgets forberedelser til de kommende forhandlinger om flerårsaftaler for politiet og anklagemyndigheden samt opfølgning på den netop indgåede aftale om domstolenes flerårsøkonomi.

Næstformand for Retsudvalget, Mai Mercado (KF), udtaler på udvalgets vegne:

Det var en meget interessant og indholdsrig studierejse, hvor udvalget har fået et godt indblik i justitsområdet på Færøerne, og jeg vil gerne understrege vigtigheden af, at vi har samme fokus på justitsområdet i alle dele af Rigsfællesskabet. Udvalget har på baggrund af de gode møder og besøg fået relevante input med hjem, som udvalget kan arbejde videre med i det politiske arbejde. Her har det navnlig været vigtigt af få indblik i de forhold, der særligt gør sig gældende for Færøerne, herunder udfordringer og problemstillinger med it-systemerne på hele justitsområdet.”


Fra Retsudvalget deltog:
• Mai Mercado (KF), nfmd. og delegationsleder
• Bjørn Brandenborg (S)
• Tobias Grotkjær Elmstrøm (M)
• Betina Kastbjerg (DD)
• Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)
• Anna Falkenberg (SP)

Rigsombuddet ledsagede udvalget under besøget.

Programmet kan læses her.