Folketinget rådgiver Ukraines parlament om demokrati

24.02.2024

Ukrainerne er særligt interesserede i bistand, der kan bringe dem nærmere på at opfylde betingelserne for optagelse i EU.

Pressemeddelelse
24. februar 2024

Som supplement til Danmarks militære og økonomiske støtte til Ukraine har Folketinget netop indledt et samarbejde med det ukrainske parlament om at udvikle deres demokrati. 

»Jeg er meget glad for, at Folketinget kan hjælpe Ukraine på det her område. Det er en opgave, Folketinget har gode forudsætninger for. Vi har en stærk demokratisk tradition i Danmark, og Folketinget har erfaring med at fungere som demokratisk fødselshjælper,« siger Folketingets formand, Søren Gade.

Samarbejdet er kommet i stand efter en henvendelse fra det ukrainske parlament, Verkhovna Rada. Ukrainerne har specifikt bedt om bistand og rådgivning med at tilrettelægge parlamentariske arbejdsgange i forbindelse med finansloven og opfylde betingelserne for optagelse i EU. 

Kontakten til det ukrainske parlament foregår både direkte mellem Folketinget og Verkhovna Rada og gennem en organisation af europæiske parlamenter. 

»Ukraine viser med deres initiativ, at de arbejder målrettet på at forbedre deres demokrati. Der er store perspektiver i Folketingets rådgivning. Vi er med til at bane vej for, at Ukraine kan komme ind i den europæiske familie,« siger Søren Gade.

For at blive kandidatland til EU skal et land opfylde de såkaldte københavnerkriterier om demokrati, retsstatsprincipper, menneskerettigheder og en fri markedsøkonomi.

Ukraine er en forholdsvis ung nation, og deres demokrati er langt fra perfekt. Landet lider blandt andet under en udbredt korruption. Men det går den rigtige vej ifølge den seneste opgørelse fra Transparency International, der arbejder for at bekæmpe korruption.

Yderligere oplysninger
Presseansvarlig Claus Brask, 33 37 34 48