Europa-Parlamentets formand på arbejdsbesøg i Folketinget

30.01.2024

Roberta Metsola er især optaget af, hvordan man får flere til at stemme ved det næste valg til Europa-Parlamentet.

For anden gang på blot ni måneder besøgte Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, tirsdag Folketinget. Denne gang var der tale om et såkaldt arbejdsbesøg med fokus på det kommende valg til Europa-Parlamentet, som finder sted i Danmark den 9. juni.

Folketingets formand tog imod på hovedtrappen, som det er skik og brug ved fint besøg. Derefter mødtes Roberta Metsola med en blandet gruppe af folketingsmedlemmer, herunder præsidiemedlemmer og fagudvalgsformænd, danske medlemmer af Europa-Parlamentet og partiernes spidskandidater til det kommende europaparlamentsvalg.

Der er store forskelle på stemmedeltagelsen til valget til Europa-Parlamentet blandt medlemsstaterne. Ved det seneste valg var den 88 procent i Belgien og 23 procent i Slovakiet. I Danmark landede deltagelsen på 66 procent.

Roberta Metsola er optaget af at få flere vælgere til stemmeurnerne for at opnå en større demokratisk legitimitet bag de beslutninger, som Europa-Parlamentet træffer. 

”Jeg deler fuldt ud Roberta Metsolas målsætning om at få flere til at interessere sig for EU. Nogle synes måske, at EU kan virke fjern. Men EU har stor indflydelse på vores hverdag. En stor del af de love, vi vedtager i Danmark, stammer faktisk fra EU. Problemer, der går på tværs af landegrænser, kræver fælles løsninger. Derfor er det vigtigt at interessere sig for politik på europæisk plan”, siger Folketingets formand, Søren Gade. 

Ud over det kommende valg til Europa-Parlamentet diskuterede Roberta Metsola blandt andet også beslutningen om at indlede forhandlinger om optagelse af Ukraine og Moldova i EU og tildele Georgien kandidatstatus.