Power-to-X kan bane vejen for et klimaneutralt samfund og et grønt eksporteventyr

26.01.2024

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, Erhvervsudvalget og Transportudvalget har den 22. januar 2024 besøgt Kassø og Aabenraa for at få et indblik i en af Danmarks første Power-to-X værdikæder fra produktion til anvendelse af grønne brændstoffer og i praksis se verdens største e-metanolanlæg, nordens største solcellepark og Aabenraa Havn.

Udvalgsformanden for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget Rasmus Horn Langhoff (S) udtaler: ”Produktionen af grønne brændstoffer er essentiel på vejen mod et klimaneutralt samfund. Ikke bare for Danmark, men også for resten af verden. Derfor er jeg imponeret over, at vi har dygtige danske virksomheder, som er med i den absolutte front, når det gælder den grønne omstilling af den tunge industri og skibsfarten."

Udvalgene besøgte verdens største e-methanolanlæg, nordens største solcellepark og Aabenraa Havn
Mandag den 22. januar 2024 besøgte udvalgene verdens største e-metanolanlæg, som ligger i Kassø i Sønderjylland. Anlægget producerer – ved hjælp af grøn strøm fra den omkringliggende solcellepark og med tilføjelse af biogent CO2 fra et nærliggende biogasanlæg – grøn metanol, som skal anvendes i Mærsks nye methanolskibe og i Novo Nordisks og LEGO-gruppens plastproduktion. Efter Kassø tog udvalgene til Aabenraa Havn, hvorfra de grønne brændstoffer skal udskibes. På den måde kom udvalgene rundt om hele Power-to-X værdikæden.

Under besøget mødte udvalgene Aabenraas Borgmester og lokalpolitikere for at stille skarpt på det kommunale perspektiv. Hvordan har kommunen været en aktiv medspiller i projektet, og hvordan har man inddraget borgerne? Udvalgene havde desuden konstruktive drøftelser med European Energy og Green Power Denmark om samtænkning af Power-to-X værdikæder fra produktion af grøn strøm fra vindmøller og solceller til grønt brændstof i skibe og fly. Tilbagemeldingen var, at Danmark har alle de rette forudsætninger for at gøre Power-to-X til det næste grønne eksporteventyr. På Aabenraa Havn var fokus på mødet med Danske Havne, Aabenraa Havn og Danske Rederier potentialerne for grønne brændstoffer i danske havne og i skibsfarten, og hvordan Aabenraa Havn kan skabe de nødvendige rammer for at udskibe grønne brændstoffer.
Større
Større
Større