Åbningsdebatten 2023

04.10.2023

Den 5. oktober finder åbningsdebatten i Folketinget sted. Her diskuterer folketingsmedlemmerne statsministerens åbningstale om regeringens planer for det kommende folketingsår.

Åbningsdebatten er en af årets længste debatter, hvor folketingsmedlemmerne debatterer statsminister Mette Frederiksens (S) åbningstale ved Folketingets åbning tirsdag den 3. oktober. Åbningsdebatten begynder kl. 9.00. Debatten trækker ofte ud til midnat og er kun afbrudt af frokost- og middagspause. 
Alle politiske emner, både nationale og internationale, er til debat, men ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få og specifikke temaer, som afhænger af, hvad der er aktuelt.
 
Partiernes ordførere får ordet i rækkefølge efter størrelsen på deres folketingsgruppe, og en efter en holder de deres ordførertale.
Det betyder, at Socialdemokratiet (S) begynder, efterfulgt af Venstre (V), Moderaterne (M), Socialistisk Folkeparti (SF), Danmarksdemokraterne (DD), Liberal Alliance (LA), Det Konservative Folkeparti (KF) osv. Efter hver ordførertale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører, og efter ordførertalerne holder statsministeren en tale, og bagefter er der igen debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til statsministeren.
 
Åbningsdebatten kan følges på tilhørerpladserne samt Folketingets tv-kanal.