Folketinget spørger danskerne: 50 år sammen i EU – hvor skal vi hen nu?

01.10.2022

Folketinget markerer 50-året for Danmarks EU-medlemskab og inviterer til en dialog om, hvad medlemskabet har betydet for danskerne, og hvad det skal betyde fremover.

Folketinget markerer 50-året for Danmarks EU-medlemskab med en række aktiviteter, der på forskellig vis inviterer borgere, politikere og organisationer til at engagere sig i dialogen om, hvad EU-medlemskabet har betydet, og hvad det skal betyde fremover. 

På eu.dk/50 kan man bl.a. se film, høre podcast og uploade egne indlæg. Man kan deltage i debatter over hele landet og på sociale medier. Og elever vil dyste om at producere film om Danmarks 50 år i EU.

Formålet er at skabe refleksion og dialog om vores EU-medlemskab og de mange beslutninger, som Danmark træffer i fællesskab med de andre lande i EU: 

»Det har en pris at sidde med ved forhandlingsbordet. 90 mandater i Folketingssalen er ikke nok, hvis man f.eks. vil forbyde benzinbiler eller salg af cigaretter til unge under 25 år. Det og meget andet kan kun vedtages sammen med de andre i EU,« siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen.

»Vores EU-medlemskab er en gevinst for Danmark, men rummer også udfordringer. Derfor inviterer vi danskerne til at gøre status og hjælpe os med at sætte mål for fremtiden.«

Markeringen af 50-året for medlemskabet skydes i gang den 2. oktober 2022, som er årsdagen for folkeafstemningen om EF. De mange aktiviteter vil finde sted til og med januar, som er måneden for Danmarks indtræden i det europæiske samarbejde. I februar 2023 vælger en repræsentativ udvalgt forsamling de vigtigste budskaber fra indlæggene på eu.dk/50 og overleverer dem til Folketinget og regeringen. 

Sådan markeres 50-året for EU-medlemskabet

Reportagefilm lægger op til debat

Tv-vært Christian Degn undersøger danskernes holdninger til EU. Det handler om barselsregler, grænsekontrol, atomkraft, nethandel, og om EU-flaget skal hejses. 

Podcastserie: En tidsrejse i Danmarks EU-historie

Podcastvært Anne Sofie Allarp og en række centrale aktører genoplever EF-afstemningen i 1972, danskernes nej til Maastrichttraktaten og EU-udvidelsen mod øst. 

Debatter i hele Danmark

EU-oplysningsorganisationer arrangerer 30 debatter i hele landet om Danmarks 50 år i EU.  

Filmkonkurrence i samarbejde med SDU Mediacamp

Ungdomsuddannelser konkurrerer om at producere journalistiske produkter, som handler om danskernes holdning til EU-medlemskabet. 

Særomvisninger i Folketinget: 50 år sammen i EU

Folketingets formidlingsbetjente tager besøgende med på en særomvisning, der fokuserer på de begivenheder, der førte frem til et Danmark i EU.

Mini-Danmark udvælger budskaber fra eu.dk/50

Et repræsentativt udsnit af befolkningen (et Mini-Danmark) vælger og overleverer de vigtigste fortællinger og holdninger blandt indlæg på eu.dk/50 til Folketinget og regeringen.