Kunstner valgt til stort kvindeportræt

22.09.2022

Mie Mørkeberg har fået opgaven med at male 30 betydningsfulde kvinder i dansk politik.

Folketinget har udpeget billedkunstner Mie Mørkeberg til at udføre det kommende portræt af 30 betydningsfulde kvindelige politikere, efter kvinderne fik valgret i 1915. Når portrættet er færdigt om cirka halvandet år, vil det blive hængt op i Samtaleværelset, der er et af de fineste værelser i Folketinget. 

Mie Mørkeberg (42) tog afgang fra Kunstakademiet i 2006. Hun har siden deltaget i flere gruppeudstillinger og desuden skabt værker til offentlige rum, herunder FN-bygningen i Nordhavn i København. Sidste år havde hun desuden en soloudstilling på Trapholt i Kolding. 

Valget af Mie Mørkeberg er sket på baggrund af en indbudt konkurrence, hvor fem kunstnere blev bedt om at aflevere skitser til portrættet. 

Folketingets Rådgivende Kunstudvalg besluttede i enighed at pege på Mie Mørkeberg til den historiske opgave. Valget blev blandt andet motiveret med følgende begrundelse: »Det er udvalgets klare vurdering, at Mie Mørkebergs livfulde og æstetisk interessante skitseprojekt på bedste vis kan indfri ambitionen om at udsmykke Samtaleværelset med et moderne gruppeportræt«. 

Ideen om at portrættere de mest betydningsfulde kvinder i dansk politik opstod for nogle år siden, da man ønskede at skabe en modvægt til Herman Vedels store portræt af 30 mænd, der forbereder grundlovsændringen i 1915. 

»Vi syntes, det var på tide at hædre nogle af de dygtige kvinder, som har præget dansk politik de seneste 100 år. Med det nye maleri skaber vi en bedre kønsmæssig balance i udsmykningen af Samtaleværelset, hvor mændene dominerer. Maleriet vil stå for eftertiden som et vidnesbyrd om de kvinder, som har haft en særlig betydning for Folketingets virke«, siger Folketingets formand Henrik Dam Kristensen. 

De 30 kvinder, der skal indgå i gruppeportrættet, er udpeget af et uafhængigt historikerudvalg under ledelse af tidligere chefredaktør Bo Lidegaard