Højtidelighed i anledning af H.M. Dronningens regeringsjubilæum

14.01.2022

I dag er det 50 år siden, H.M. Dronning Margrethe 2. efterfulgte sin far Frederik 9. som statsoverhoved for Danmark, Færøerne og Grønland, og det blev fejret i Landstingssalen i Folketinget.

Klokken 10 ankom udover dagens hovedperson, H.M. Dronning Margrethe, også Deres Kongelige Højheder Kronprinsen og Kronprinsessen, Deres Kongelige Højheder Prins Joachim og Prinsesse Marie samt Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte til Folketinget og blev modtaget af Folketingets Præsidium. De kongelige gæster skrev en hilsen i Folketingets officielle gæstebog, inden de blev vist ind i Landstingssalen, hvor fejringen af H.M. Dronning Margrethes regeringsjubilæum fandt sted.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), bød velkommen og holdt en tale. Her sagde han bl.a. »Vi mærker tydeligt Deres stærke engagement og lyst til at udfylde den rolle, som De har fået i arv. Det er derfor, vi med respekt og taknemlighed fejrer Dem i dag.«. 

Formanden blev efterfulgt af statsminister Mette Frederiksen (S), som lykønskede majestæten og præsenterede den gave, som Folketinget og regeringen gav i dagens anledning. Gaven er et kunstværk, som vil symbolisere båndene mellem Færøerne, Grønland og Danmark. Værket vil blive placeret på Nordatlantens Brygge i København i form af en udsmykning af belægningen. 

Efter talerne ved Folketingets formand og statsministeren fortsatte programmet med et kort musikalsk indslag. Cellist Live Johansson og pianist Nicolai Kornerup spillede et stykke ved navn Vårsøg, som er skrevet af norske Henning Sommerro i 1971 efter et digt af Hans Hyldbakk skrevet i foråret 1945. Stykket er en hyldest til freden. 

Det musikalske indslag blev efterfulgt af en tale og gaveoverrækkelse ved Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen. Der skulle afslutningsvis have været en tale og gaveoverrækkelse af formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede, men han var desværre blevet forhindret pga. sygdom. 

Større
Større
Større
Større