Medlemmer skal dokumentere sygdom ved sygeorlov

02.12.2021

Folketinget indfører retningslinjer, der minder om dem, som gælder på arbejdsmarkedet.

Folketingssalen.0022f.Fotograf_Henrik Sorensen

Udvalget for Forretningsordenen (UFO) har den 1. december vedtaget retningslinjer for, hvordan folketingsmedlemmer i fremtiden skal forholde sig, når de går på sygeorlov. Det er sket i en form af en såkaldt beretning, som alle partier i Folketinget har tilsluttet sig. 

Som noget nyt skal medlemmer dokumentere deres sygdom, når de anmoder Folketingets formand om sygeorlov, så Folketinget kan indkalde en stedfortræder. 

”Vi har som udgangspunkt ingen grund til at betvivle, at medlemmer er syge, når de anmoder om at få sygeorlov. Men vi synes, det giver mening at indføre retningslinjer, der minder om dem, som gælder bredt på arbejdsmarkedet. Også selv om man ikke kan sammenligne hvervet som folketingsmedlem med en ansat, der er underlagt en arbejdsgiver”, siger Folketingets formand Henrik Dam Kristensen. 

Det vil være op til de enkelte folketingsgrupper at varetage opgaven med at indhente dokumentation ved anmodning om sygeorlov. 

I praksis betyder det, at medlemmer fremover godtgør sygdom over for deres gruppeformand. Det kan være i form af lægeerklæring eller andet, f.eks. en indkaldelse til operation eller lignende. 

Gruppeformanden kan undlade at bede om dokumentation i de tilfælde, hvor et medlem helt åbenlyst ikke kan varetage det parlamentariske arbejde på grund af sygdom. 

Når Folketingets formand har modtaget besked, vil orlovsanmodningen blive behandlet på et møde i Folketingssalen, dvs. på samme måde som hidtil. 

Som en del af beretningen henstiller udvalget til, at folketingsmedlemmer undlader at deltage i interviews, politiske debatter og lignende, så længe orloven er gældende. 

Efter et sygdomsforløb er det ofte hensigtsmæssigt, at man vender gradvis tilbage til arbejdet.  Det gælder også for folketingsmedlemmer, men man kan ikke være to om at dele et mandat, da det vil ændre det indbyrdes styrkeforhold blandt partierne. 

Folketingsgrupperne opfordres derfor til at bruge de muligheder, der findes for at tilrettelægge arbejdet blandt gruppens medlemmer, så det raskmeldte medlem i en overgangsfase har en mindre arbejdsbelastning.