Flagdagen for Danmarks udsendte

02.09.2021

Hvert år den 5. september hylder og anerkender Danmark officielt den indsats, som tusinder af danske udsendte har ydet – og fortsat yder – på internationale missioner i verdens brændpunkter.

I 2009 besluttede den daværende regering at indføre en national flagdag for at anerkende de mange mennesker, der arbejder under ekstreme forhold, og for at mindes dem, der er faldet i dansk tjeneste gennem tiden. 

Danmark har deltaget aktivt i fredsstøttende operationer siden 1948, og mere end 60.000 danske soldater har gjort tjeneste i verdens brændpunkter og konfliktområder. Flagdagen omfatter alle, der er eller har været udsendt fra Udenrigsministeriet, Forsvaret, redningsberedskabet, politiet eller sundhedsvæsenet.

Der vil være en lang række arrangementer i hele landet, som har til formål at anerkende de danske udsendtes indsats.

Folketingets arrangementer

Kl. 12.00-13.00: kranselægning i Kastellet

Kranselægning ved Monumentet over Danmarks internationale indsats siden 1948 i Kastellet. Deltagerne ved kranselægningen er en paradestyrke fra Forsvaret, Hjemmeværnet, politiet og Beredskabsstyrelsen og veteraner fra flere af Danmarks missioner gennem tiden. Derudover deltager kongehuset, regeringen, Folketinget og repræsentanter for Forsvarets, politiets og Beredskabsstyrelsens ledelser samt pårørende og efterladte. Danske Veteraner deltager med faner.

Deres Kongelige Højheder Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary og repræsentanter for danske myndigheder og internationale samarbejdspartnere vil lægge kranse ved mindesmærket. Den Kongelige Livgardes Musikkorps spiller musik i forbindelse med kransenedlæggelsen. Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), og forsvarsminister Trine Bramsen (S) holder taler.

Kl. 14.15-15.15: gudstjeneste i Holmens Kirke

Gudstjenesten i Holmens Kirke er for de efterladte til dræbte i international tjeneste og med deltagelse af kongehuset, regeringen, Folketinget, ledelser fra Forsvaret, politiet og Beredskabsstyrelsen samt en række andre særligt inviterede gæster. Derudover deltager soldater fra enheder, der var været udsendt siden flagdagen 2019. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) holder tale.

Kl. 15.45-16.30: parade på Christiansborg Slotsplads

Parade på Christiansborg Slotsplads for de udsendte siden flagdagen 2019. Paraden vil omfatte mere end 2.000 soldater. Der er deltagelse af de efterladte til dræbte soldater, kongehuset, regeringen, Folketinget, ledelser fra Forsvaret, politiet og Beredskabsstyrelsen, internationale samarbejdspartnere og øvrige særligt inviterede gæster. Den Kongelige Livgardes Musikkorps spiller musik til paraden. Statsminister Mette Frederiksen (S), rigspolitichefen og forsvarschefen holder taler til paraden.

Kl. 16.30-17.45: reception i Rigsdagsgården

I Rigsdagsgården vil der være reception for de udsendte siden flagdagen 2019 og deres pårørende. Folketinget er vært ved receptionen. Der er kun adgang for inviterede.