Kirkeudvalget besøgte Sydslesvig og Sønderjylland i anledning af genforeningsjubilæet

24.06.2021

Covid-19 pandemien har længe begrænset udvalgenes rejseaktivitet, men nu lysner det, og det udnyttede Kirkeudvalget i starten af juni måned, hvor udvalget besøgte Sydslesvig og Sønderjylland.

En udvalgstur til Sydslesvig og Sønderjylland stod allerede på Kirkeudvalgets ønskeseddel i foråret 2020, men dengang blev turen aflyst på grund af covid-19 pandemien. Den 7-9. juni i år lykkedes det så endelig Kirkeudvalget at komme afsted. Kirkeministeren deltog i dele af programmet.

Formået med turen var dels at markere genforeningsjubilæet ved besøg hos Den Danske Kirke i Sydslesvig (DKS), Den Danske skoleforening for Sydslesvig, Haderslev og Ribe stift samt de tyske frimenigheder i Sønderjylland og dels at høre om kirkernes virke og samarbejdet i grænseregionen. Derudover skulle udvalget besøge Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter i Løgumkloster.

Turens første stop er DKS’ domkirke, Helligåndskirken, der ligger på gågaden i Flensborg. Udvalget er gået den korte vej fra Danmarks Generalkonsulat i Flensborg, hvor generalkonsulen tog imod, til Helligåndskirken, hvor DKS har inviteret til møde. Organisten giver prøver på sit orgel, inden mødet sættes i gang, og emner som bl.a. kirkens betydning for mindretallet, præstemangel og kirkens børne- og ungearbejde bliver drøftet på en blanding af frisisk, tysk, rigsdansk og sønderjysk. Den danske kirke i Sydslesvig kan i år fejre sit 100 års jubilæum.

I byen Læk vest for Flensborg møder delegationen bl.a. den nyudnævnte præst, Sanne Dahlin, som DKS har haft succes med at tiltrække fra København samt formanden for menighedsrådet. Der er et stærkt fællesskab omkring kirken, og det bliver bemærket af bl.a. Kirkeudvalgets formand, Julie Skovsby:

Besøget i Sydslesvig har virkelig givet et godt indblik i, hvad det vil sige at drive en kirke for det danske mindretal i Sydslesvig. Det har været stærkt at se, hvad det er for et solidt fællesskab, der er omkring kirken, og hvilken rolle den spiller i mindretallet. Præsten har en ganske særlig rolle for sammenhængskraften i de små samfund. Vi tager en masse viden og inspiration med tilbage fra besøget i Sydslesvig.

Efter covid-test ved grænseovergangen til DK drager udvalget nordpå til Ribe og Haderslev stift, hvor udvalget får lejlighed til at mødes med biskopper og provster fra de to stifter samt præster fra de tyske frimenigheder i Sønderjylland for bl.a. at drøfte samarbejdet i grænseregionen samt kirkernes rolle for det tyske mindretal i Sønderjylland. Derudover hører udvalget om stifternes børne- og ungearbejde, diakonalt arbejde og samarbejde med kommunerne. Undervejs bliver det også til besøg i domkirkerne i Haderslev og Ribe samt i landsbykirken i Sdr. Starup.

Næstformand for Kirkeudvalget, Louise Schack Elholm (V):

Vi har oplevet et stort engagement hos kirkerne for at arbejde for de fællesskaber og kulturer, der findes hos mindretallene og i resten af Sønderjylland, og samtidig et stærkt samarbejde på tværs af kirkerne. Som Kirkeudvalg er det enormt givtigt at få yderligere indsigt i kirkernes arbejde og udfordringer, som vores tur har givet mulighed for. Vi kommer ud og møder biskopper, præster og provster og får gode input til udvalgsarbejdet og får samtidig skabt gode relationer.

 

 

Sideansvarlig: Jesper Olsen