Folketinget åbner fotoudstilling grundlovsdag

01.06.2021

Fra den 5. juni kan man få et unikt indblik i hverdagen bag Folketingets mure, når fotoudstillingen ’I demokratiets tjeneste’ åbner i Rigsdagsgården. I udstillingen oplever man en række hverdagssituationer på Christiansborg, som sjældent skildres i offentligheden.

I demokratiets tjeneste

En folketingsbetjent, en snedkerlærling, en vinduespolerer, en udvalgssekretær og en politisk journalist. Det er blot et udvalg af mennesker, som man kan møde i udstillingen ’I demokratiets tjeneste’, der gennem en række portrætter viser en ny side af arbejdslivet på Christiansborg.

Her er det ikke folketingsmedlemmerne, der er er i fokus, men derimod en række af de andre dedikerede mennesker, som også har Christiansborg som daglig arbejdsplads. Og trods deres meget forskellige arbejdsopgaver deler de alle det fælles formål at sikre et velfungerende demokrati i Danmark. 

De fleste, som man møder i udstillingen, er ansatte i Folketingets Administration, hvis opgave det er at skabe de bedste rammer for, at folketingsmedlemmerne kan koncentrere sig om deres politiske arbejde. Men man kommer også forbi Folketingets formands kontor, er med til et præsidiemøde og oplever journalisterne på Christiansborg fra en helt ny vinkel. 

Et velfungerende folkestyre 

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), udtaler om udstillingen: 

»Det er en vigtig opgave at sikre et velfungerende folkestyre i Danmark, og det er ikke noget, som folketingsmedlemmerne klarer alene. Udstillingen viser det omfattende arbejde, som foregår hver dag på Christiansborg. Der er mange medarbejdere i gang for at hjælpe med lovgivningsarbejdet og de mange andre opgaver, der understøtter de politiske aktiviteter og holder de fysiske rammer på Christiansborg i orden.«

Åbning på grundlovsdag 

Alle billederne i udstillingen er taget af Folketingets fotograf, Ólafur Steinar Rye Gestsson, i perioden oktober 2020 - april 2021. Fotoudstillingen åbner officielt grundlovsdag den 5. juni i Rigsdagsgården, hvor den vil kunne opleves frem til efteråret.
Større
Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), får et overblik over dagens opgaver på sit kontor. Formandskontoret er centralt placeret i Vandrehallen, hvilket er praktisk, når han skal til møde i Folketingssalen eller til andre møder rundt i huset. Henrik Dam Kristensen (S) blev valgt som formand for Folketinget den 20. juni 2019. I den danske grundlov står der, at Folketinget skal vælge en formand efter hvert folketingsvalg. 
Større
Folketingsbetjenten Carsten ruller dagens post henover Christiansborg Slotsplads. Posten skal fordeles til folketingsmedlemmer og ansatte i huset. Alle breve og pakker bliver altid scannet og sikkerhedstjekket, inden de ankommer til Folketinget.
Større
Snedkerlærlingen Anna limer grundigt alle stolens samlinger sammen, efter at den gamle lak er slebet helt af. Stolen fra Venstres gruppeværelse er designet af den danske arkitekt Thorvald Jørgensen (1867-1946), som også er manden, der har tegnet det nuværende Christiansborg. 
Større
Det er tidlig morgen, og driftsassistenten Thomas og inventarbetjentene Henning og Simon gør Dannebrog klar til hejsning i Tårnets øverste rum. Tårnet på Christiansborg stod færdigt i 1928 og er med sine 106 meter Københavns højeste tårn. 
Større
Husbetjenten Marianne er i gang med at støvsuge mellem folketingsmedlemmernes grønne stole i Folketingssalen. Rengøringsholdet møder altid ind kl. 06.00, hvor Christiansborg stadig er stille og næsten mennesketom.