Premiere: Partilederdebat i Folketingssalen

15.01.2019

I dag er der for første gang partilederdebat i Folketingssalen. Alle partiledere, også dem som er ministre, deltager i deres egenskab af partileder og ikke som ministre.

Som en blandt flere udløbere af Folketingets arbejde med at udvikle Folketingets arbejdsformer afholder Folketinget i dag kl. 13 for første gang en partilederdebat i Folketingssalen. Alle 9 partiledere vil mødes i Folketingssalen og krydse politiske klinger inden for rammerne af spillereglerne i Folketinget.

»Partilederdebatten er et forsøg på at skabe en debatform, hvor partilederne gør rede for partiernes holdning i stedet for den ofte fastlåste modsætning, hvor regeringen og oppositionen står over for hinanden. Det er mit håb, at vi får en levende og interessant debat med plads til spontanitet. Emnerne er ikke givet på forhånd, så det er op til de enkelte partiledere at bestemme, hvad de skal tale om«, siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).  

Konkret vil alle partiledere få 3 minutters taletid fra talerstolen, og herefter vil der være plads til korte bemærkninger fra de øvrige partiledere.

Det forventes, at de nordatlantiske medlemmer vil deltage i én partilederdebat årligt, dog ikke i den i dag. Det er ligeledes forventningen, at partilederdebatten i Salen gennemføres 2-3 gange årligt, og at den varer ca. 2½ time pr. gang. Der er foreløbig tale om en forsøgsordning.

Partilederdebatten kan følges direkte på Folketingets tv-kanal og hjemmeside. Partilederdebatter erstatter den vanlige Spørgetime med statsministeren den pågældende dag.