Debatlystne unge med meget på hjerte

01.02.2018

Mandag den 29. januar vrimlede det i Folketinget med unge mennesker, som var udvalgt til at deltage i dette års Ungdomsparlament (UP18). De var debatlystne og indtog Folketingssalen, som var de på hjemmebane.

UP18

Mandag morgen indtog 8.- og 9.-klasseelever fra hele Danmark Folketinget. Endda helt fra Færøerne kom to piger fra 7. klasse, som havde fået mulighed for at være med til UP18. Stemningen var spændt og sitrende, da de mange unge modtog navneskilte og blev budt velkommen i Landstingssalen af Folketingets direktør.


Eleverne havde udarbejdet en række forslag til forbedringer, ændringer og reguleringer i det danske samfund. Forslagene skulle omhandle et af følgende temaer: sundhed, straf, uddannelse, flygtninge samt klima og trafik. Efter velkomsten blev eleverne fordelt i de udvalg, som beskæftigede sig med netop deres forslagsområde. Her diskuterede de forslagene med folketingsmedlemmer, der fungerede som udvalgsformænd, og med rigtige udvalgssekretærer.

Spørgetime med ministrene

Efter frokost havde eleverne spørgetime med ministre. Skatteminister Karsten Lauritzen, transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, børne- og socialminister Mai Mercado, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og kulturminister Mette Bock var klar til at svare på spørgsmål fra de engagerede elever.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, skabte en autentisk spørgetime og gav eleverne indblik i, hvordan proceduren normalt er i Folketingssalen. 

Eleverne var velforberedte og stillede relevante spørgsmål til de fremmødte ministre. De ønskede viden om en bred vifte af temaer, herunder bl.a. regeringens holdning til hjælp til ptsd-ramte soldater, nedsættelse af afgifterne på elbiler og en handlingsplan i forhold til plastikforurening på lokalt og globalt plan. 

Eleverne holdt sig ikke tilbage, men stillede derimod skarpe og direkte spørgsmål på ministrenes områder. Derfor måtte skatteminister Karsten Lauritzen på et tidspunkt trække på smilebåndet og sige: ”Ja, det gjorde lidt ondt, det spørgsmål.” Men stemningen i Folketingssalen var god, og alle ministrene svarede fyldestgørende på elevernes spørgsmål.

Debat og afstemning

Da spørgetimen var overstået, gik afstemningen i gang. Her stod forslagene over for den ultimative test, da det nu skulle afgøres, om de kunne stå distancen og blive stemt igennem af de resterende deltagere i UP18.

Efter første afstemning klappede eleverne. Men dagens formand Karen J. Klint mindede dem om, at det var et lille brud på etiketten. For i Folketingssalen giver man hverken udtryk for begejstring eller mishag. 

Niveauet var højt i Folketingssalen, og tonen var god. De unge mennesker forstod, hvordan man skal debattere, de var gode til at stille kritiske spørgsmål, men også gode til at argumentere for deres sag. Nogle forslag krævede mere debat end andre, og talerstolen blev flittigt taget i brug af de debatlystne elever. 

Af de 12 forslag, som blev fremsat i Folketingssalen, blev 5 stemt igennem. Det drejede sig om følgende forslag: 

  • Forslag om friere muligheder for at tage ny uddannelse
  • Forslag om gratis psykologhjælp til alle kriminelle
  • Forslag om bødestraf for deling og videresendelse af nøgenbilleder
  • Forslag om at nedsætte den globale produktion af plastikposer
  • Forslag om gratis HPV-vaccine til drenge under 18 år.

Ungdomsparlamentsdagen sluttede af med en reception i Landstingssalen. Her overrakte Pia Kjærsgaard de 5 vedtagne forslag til regeringens repræsentant skatteminister Karsten Lauritzen.

 
Større
Større
Større
Større
Større
Større