Tak for spørgsmålet. Der skal jo ikke være tvivl om, at regeringen tager den nuværende situation meget alvorligt. Hele Europa står i en dybt alvorlig situation, som også påvirker helt almindelige danskere på forskellig vis. F.eks. har vi jo set, at benzin- og oliepriserne i løbet af marts er steget rigtig meget, så det bl.a. er blevet dyrere at komme til og fra arbejde, hvis man kører i bil. Samtidig er der også andre forhold, der gør, at priserne aktuelt de seneste dage er faldet igen, så stigningen er blevet mindre. Det holder vi selvfølgelig meget øje med.
Det er vigtigt for regeringen, at vi giver danskerne mulighed for at bo og arbejde uden for de store byer – og hvad angår dem, der har et arbejde i Aarhus eller i København eller et andet sted, hvor man skal ligge og pendle, mulighed for at passe deres job. Det er befordringsfradraget med til at sikre, for det dækker en del af udgifterne ved at transportere sig til og fra arbejde. Det er ikke kun godt for danskerne, det er også godt for dansk økonomi, for det øger mobiliteten. Med de stigende benzin- og dieselpriser kan f.eks. en offentligt ansat sygeplejerske, der pendler i bil til og fra arbejde, få sværere ved at få økonomien til at hænge sammen. Et alternativ for nogle kan være, at man bruger den offentlige transport i stedet for eller kører flere sammen i en bil, men vi er jo helt opmærksom på, at det ikke er en løsning, som er mulig for alle.
Befordringsfradraget beregnes på baggrund af en kilometersats, som fastsættes skønsmæssigt af Skatterådet. Det giver en god fleksibilitet i forhold til ændringerne i udgiftsniveauet. Normalt fastsættes kilometersatsen en gang om året for det kommende år, men jeg er glad for, at Skatterådet på sit kommende møde den 22. marts vil drøfte udviklingen i benzin- og dieselpriserne i forhold til befordringsfradrag og befordringsgodtgørelse. Tak.