Åbent samråd om skilsmissevanskeligheder for herboende muslimske kvinder
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Mødedato: 12-01-2021
Starttidspunkt: 15.00
Sluttidspunkt: 15.00
Lokale: Landstingssalen
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg har kaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om de vanskeligheder der kan være forbundet ved ønske om skilsmisse, af en muslimsk herboende kvinde. Samrådet finder sted tirsdag d. 12. januar kl. 15:00 i lokale S-092.

Udvalget har bedt udlændinge- og integrationsministeren om at redegøre for om ministeren på baggrund af en række artikler i Berlingske Tidende om herboende muslimske kvinders vanskeligheder ved at blive skilt vil redegøre for, hvorvidt det er dansk eller hjemlandets lovgivning (f.eks. iransk lovgivning), der er hovedproblemet (jf. artiklerne »Omstridt imam lavede skilsmissekontrakt, hvor muslimsk kvinde kunne miste børnene«, den 25. september 2020, »Kvinde ville skilles: Irans ambassade sendte hende til omstridt moské for at få tilladelse«, den 8. oktober 2020, »Imamer anklages for at tage op imod 10.000 kr. for skilsmissekontrakter«, den 10. oktober 2020, og »Amira blev tvangsgift og udsat for vold, men kan ikke blive skilt«, den 21. oktober 2020).
Ministeren bedes også redegøre for om det er fordi parterne er gift efter hjemlandets love, at kvinden har vanskelig ved at blive skilt, hvis mand ikke vil medvirke, eller er dansk lovgivning en hindring, i givet fald bedes oplyst hvordan?
Er det ministerens opfattelse, at Imamer spiller en negativ rolle i skilsmissesager i forhold til kvindens interesser, og har regeringen initiativer, der kan modvirke det?
Vil ministeren tillade anonyme anmeldelser i sådanne muslimske skilsmissesager, hvor kvinden oplever pres og modstand fra f.eks. Imamer, ambassadeansatte og familie, der ønsker at fastholde kvinden i et ægteskab, så problemets omfang kan blive klarlagt?
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF)

Kontakt
Udvalgssekretær
Weston Behrend von Bourke
3337
Send e-mail
Udvalgsassistent
Charlotte Schwaner
3337
Send e-mail