Åbent samråd om børns retsstilling og opholdstilladelse
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Mødedato: 20-10-2020
Starttidspunkt: 15.00
Sluttidspunkt: 15.00
Lokale: S-092
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg har kaldt udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye i åbent samråd om børns retsstilling og opholdstilladelse, hvis de mister deres forælder i udlandet illustreret ved sagen om Huda Al-Ahmad og hendes tvillinger, jf. UUI alm. del – samrådsspørgsmål. A. Samrådet er åbent og finder sted tirsdag den 20. oktober 2020 kl. 15:00 i lokale S-092.

Udvalget har bedt ministeren redegøre for, hvilke lovændringer der er nødvendige for, at børn, der mister deres mor, ikke automatisk mister deres opholdstilladelse i Danmark? - Har det betydning for vurderingen af børnenes ve og vel og Danmarks ansvar i den forbindelse, om den drabssigtede far kan opnå forældremyndighed over børnene? - Hvordan vil man i praksis sikre, at børn i Syrien vil kunne blive transporteret til Danmark, hvis viljen her til opstod? - Mener regeringen, at lovgivningsmæssige og praktiske udfordringer ved at hente børn til Danmark skal forhindre, at vi råder bod på, at vi har ladt en kvinde i stikken, og nu er ved at gøre det samme ved hendes børn?
Spørgsmålene er stillet på baggrund af artikelserien fra kristeligt Dagblad "Hvorfor skulle Huda dø?" (https://www.kristeligt-dagblad.dk/huda), som afdækket en række svigt i sagen om Huda Al-Ahmad. Eksempelvis at give Hudas drabs- og eksmand repatrieringsstøtte, og den manglende indsats for at opdage den sociale kontrol, Huda levede under. I dag svigtes Hudas tvillinger fortsat. På trods af at pigernes nuværende værger, deres onkel og tante, frygter, at faderen kan genvinde forældremyndigheden over døtrene, er pigerne fortsat i Syrien. I det lys ønskes ministrenes besvarelse af følgende spørgsmål: - Hvilke generelle barrierer i udlændingelovgivningen har hidtil afholdt regeringen fra at bringe Huda Al-Ahmads tvillingedøtre, Hevin og Henderin, til Danmark?
Samrådsspørgsmål A er stillet efter ønske fra Halime Oguz (SF)

Kontakt
Udvalgssekretær
Weston Behrend von Bourke
3337
Send e-mail
Udvalgsassistent
Charlotte Schwaner
3337
Send e-mail