Åbent samråd hjemvendte syrienskrigere
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Mødedato: 12-04-2019
Starttidspunkt: 09.15
Sluttidspunkt: 09.15
Lokale: 1-133
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg har kaldt udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg og justitsminister, Søren Pape Poulsen i åbent samråd om den omdiskuterede Grimhøjmoske i Århus.

Samrådet er åbent for alle og finder sted fredag d. 12. april 2019 kl. 9.15 i lokale 1-133.

Udvalget har bedt udlændinge- og integrationsministeren redegøre for om, hvad hun mener om formanden for den omdiskuterede Grimhøjmoske i Århus, der kun har rosende ord om Aarhus-modellen og om det er ministerens opfattelse, at formandens rosende ord kan have det skjulte formål, at bortlede myndighedernes fokus fra de tidligere syrienskrigeres mulige forbrydelser begået i Islamisk Stats navn, og i stedet tale fremadrettet om "genintegration" i samfundet?
Udvalget har også bedt om ministerens holdning til, at hjemvendte syrienskrigere, hvis mulige medvirken til bestialske og forbryderiske gerninger herunder mulige drab på uskyldige civile, tilfangetagne soldater, homoseksuelle m.fl., efter Aarhus-modellen "belønnes" med uddannelse og job?
Og om det er ministerens opfattelse, at Aarhus-modellens mulige "succes" kan hænge sammen med, at de hjemvendte jihadister ved at gå ind i ordningen dermed samtidigt undgår en mulig myndighedsinteresse for deres gøren og laden i Syrien, der kunne afdække deres mulige deltagelse i forbrydelser.

Udvalget har bedt justitsministeren kommentere om den såkaldte Aarhus-model, der er et exitprogram under Østjyllands Politi for hjemvendt syrienskrigere og om ministeren er enig med Østjyllands Politi og Aarhus Kommune i sigtet med modellen, hvor hjemvendte jihadister tilbydes uddannelse og job. Udvalget har også bedt om ministerens holdning til, hvorvidt Aarhus-modellen bør udvides til at omfatte flere syrienskrigere, der måtte vende tilbage til Danmark de kommende måneder og år, eller om ministeren mener, at Aarhus-modellen bør lukkes og syrienskrigerne i stedet for retsforfølges.

Samrådsspørgsmål X og Y er stillet efter ønske fra Pernille Bendixen (DF)

Tilmelding til samrådet er nødvendigt.

Kontakt
Udvalgssekretær
Weston Behrend von Bourke
3337
Send e-mail
Udvalgsassistent
Charlotte Schwaner
3337
Send e-mail