Åbent samråd om våbeneksport til De Forenede Arabiske Emirater
Udvalg: Udenrigsudvalget
Mødedato: 12-06-2020
Starttidspunkt: 12.00
Sluttidspunkt: 13.30
Lokale: Landstingssalen
Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsministeren og erhvervsministeren i samråd om våbeneksport til De Forenede Arabiske Emirater. Samrådet er åbent for alle via Folketingets hjemmeside og finder sted fredag den 12. juni 2020 kl. 12.00 i Landstingssalen. (Bemærk ændret lokale)

Udvalget har bedt erhvervsministeren redegøre for, hvordan det trods våbenembargo har været muligt for det danske firma Terma at eksportere udstyr til De Forenede Arabiske Emiraters krigsskibe og bombefly, der er brugt i krigen og blokaden mod Yemen.

Derudover har udvalget bedt udenrigsministeren redegøre for, hvad Termas eksport af navigationssystemet SCANTER 2001 kan have haft af indflydelse på De Forende Arabiske Emiraters indsats i krigen i Yemen, og hvilken rolle De Forenede Arabiske Emiraters militære styrke spiller i de regionale konflikter. Udvalget ønsker også udenrigsministerens vurdering af, hvilken betydning det vil få for de militære konflikter i regionen, herunder den danske våbeneksport, hvis "dual-use"-begrebet udvides.

Endelig ønsker udvalget at vide, om ministrene er enige i, at der skal strammes op i lovgivningen, således at danske virksomheder ikke kan eksportere våben eller udstyr til lande, der krænker menneskerettighederne og begår krigsforbrydelser.

Samrådsspørgsmål K og L er stillet efter ønske fra Eva Flyvholm (EL). Samrådsspørgsmål M, N, O og P er stillet efter ønske fra Karsten Hønge (SF).

Samrådet bliver transmitteret live her på ft.dk og vises desuden på Folketingets tv-kanal. OBS! Ingen tilhørere under samrådet.

Kontakt
Udvalgssekretær
Niklas Borker Bjerre
3337 3621
Send e-mail
Udvalgsassistent
Amalie Andresen
3337 3618
Send e-mail