Høring om indførelse af Chicagoprincipperne i en dansk universitetskontekst
Udvalg: Uddannelses- og Forskningsudvalget
Mødedato: 03-05-2022
Starttidspunkt: 14.00
Sluttidspunkt: 16.00
Lokale: Landstingssalen
Uddannelses- og Forskningsudvalget afholder åben høring om indførelse af de såkaldte Chicagoprincipper i en dansk universitetskontekst. Høringen finder sted tirsdag den 3. maj 2022 kl. 14.00-16.00 i Landstingssalen på Christiansborg.
Som et modsvar på et stigende pres på åndsfriheden på amerikanske universiteter nedskrev University of Chicago i 2014 en række principper, som skal sikre ytringsfriheden på universitetet. Siden har en lang række andre amerikanske universiteter taget Chicagoprincipperne til sig.

Under behandlingen i Folketinget af beslutningsforslag B 19 (om at indskrive Chicagoprincipperne i universitetsloven) stod det klart, at et bredt politisk flertal i Folketinget er enige om, at det er vigtigt løbende at debattere ytringsfrihed, åndsfrihed og forskningsfrihed på landets universiteter, og at Chicagoprincipperne bør kunne tjene som inspiration også for danske universiteter. Der er imidlertid ikke enighed om, hvorvidt der er behov for lovgivning eller anden form for central regulering for at stå vagt om ytrings- og forskningsfriheden, eller om det - fortsat - kan overlades til universiteterne selv.

Nogle af de spørgsmål udvalget vil søge belyst under høringen er:
  • Oplever vi samme tendenser på danske universiteter som på amerikanske, hvor ytrings- og åndsfriheden opleves som truet?
  • Hvordan sikres det, at universiteternes nuværende selvregulering af den videnskabelige praksis fungerer, og der ikke forekommer ensretning eller at politik forklædes som videnskab?
  • Er universiteterne indstillet på af egen drift at indføre en dansk version af Chicagoprincipperne i form af en nedskrevet fælles forståelse af ytrings- og forskningsfrihed?
  • Hvad ville fordele og ulemper være ved at indskrive en dansk version af Chicagoprincipperne direkte i universitetsloven?
Programmet kan ses her.

Høringen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Frist for tilmelding er mandag den 2. maj kl. 12. Der er et begrænset antal pladser til høringen, og pladserne vil blive fordelt efter først til mølle-princippet.

Tilmelding kan ske her.

Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen (til højre for hovedindgangen) på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time, inden høringen starter. Det er tilladt at optage lyd og billeder under høringen, hvis det kan ske uden at forstyrre høringens afvikling i øvrigt.

Høringen tv-optages og vil blive vist live her på Folketingets hjemmeside, hvor den også kan findes efterfølgende under "TV fra Folketinget". Desuden vises høringen forskudt på Folketingets tv-kanal.


Kontakt
Udvalgssekretær
Ida Holmgaard
3337
Send e-mail
Udvalgsassistent
Signe Draabe Bruunsgaard
3337 5536
Send e-mail