Åbent samråd om tilbagebetalingskrav for udbetalte patienterstatninger
Udvalg: Sundheds- og Ældreudvalget
Mødedato: 12-09-2019
Starttidspunkt: 15.00
Sluttidspunkt: 16.00
Lokale: 2-011
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har kaldt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd om tilbagebetalingskrav for udbetalte patienterstatninger. Samrådet er åbent for alle og finder sted torsdag den 12. september 2019 kl. 15.00 i lokale 2-011 på Christiansborg.

Udvalget har anmodet sundheds- og ældreministeren om at redegøre for, hvordan Folketinget reelt skal kunne følge op på aftalen om udvidelse af patienterstatningsordningens dækningsområde og fredning af udbetalte erstatninger, når regionerne angiveligt ikke vil levere oplysninger til Folketinget.

Ministeren skal også redegøre for, hvad ministeren agter at gøre for, at Folketinget kan få de efterspurgte oplysninger fra regionerne, således at Folketingets partier kan følge op på aftalen og de seneste domme afsagt i Højesteret om tilbagebetaling af patienterstatninger.

Samrådsspørgsmålet er stillet af Karina Adsbøl (DF).

Baggrund:
Patienter, som bliver påført skade inden for sundhedsvæsenet, eller efterladte til disse patienter kan søge erstatning og godtgørelse efter patientskadeordningen. Det er Patienterstatningen, som afgør sagerne. Afgørelserne kan indbringes for Ankenævnet for Patienterstatning. Der har været fokus på sager, hvor den erstatningspligtige - først og fremmest regionerne - har krævet tilbagebetaling af erstatning og godtgørelse, som patienten eller efterladte har fået udbetalt på baggrund af Patienterstatningens afgørelse, når Ankenævnet har ændret den oprindelige afgørelse - også selv om det kan være år siden, at patienten fik udbetalt erstatningen.

Folketinget vedtog i april 2018 et lovforslag (L 98, 2017-18), som indførte en fredning af udbetalte erstatninger, som patienten eller efterladte har modtaget i god tro, og som hverken patienten eller den erstatningspligtige har anket til Ankenævnet. Lovændringen skal sikre, at patienter og efterladte kan indrette deres livsførelse i tiltro til, at en udbetalt erstatning eller godtgørelse kan beholdes. Lovændring gælder imidlertid ikke for afgørelser, der er truffet af Patienterstatningen inden den 1. juli 2018. For disse afgørelser gælder de hidtil gældende regler.

Den daværende sundhedsminister har den 17. april 2019 svaret på et udvalgsspørgsmål om at indhente oplysninger vedrørende tilbagebetalingskrav for patienterstatninger fordelt på regioner og sager (SUU, alm. del - svar på spm. 488, 2018-19, 1. saml.) Ministeren konstaterer i svaret, at Danske Regioner desværre ikke vil eller ser sig i stand til at levere de oplysninger, som Folketinget har efterspurgt.

Kontakt
Udvalgssekretær
Jørgen Nielsen
3337 5528
Send e-mail
Udvalgssekretær
Camilla Vejlø Hartling
3337
Send e-mail
Udvalgsassistent
Hanne Schmidt
3337 5538
Send e-mail