Åbent samråd kvælstofregulering og fejl fra Aarhus Universitet
Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Mødedato: 20-05-2020
Starttidspunkt: 13.00
Sluttidspunkt: 14.45
Lokale: Landstingssalen og Teams
Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt miljøminister Lea Wermelin (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd om forskellige forhold ved kvælstofreguleringen. Samrådet er åbent og finder sted onsdag den 20. maj 2020 kl. 13.00-14.45 i Landstingssalen på Christiansborg og bliver tv-transmitteret.

Miljø- og Fødevareudvalget bedt miljøministeren og fødevareministeren redegøre for forskellige forhold ved kvælstofreguleringen.

Miljøministeren har den 22. januar 2020 orienteret udvalget om, at der har været fejl i opgørelsen af kvælstofudledninger, og at fejlen har betydning for data helt tilbage fra 1990 (MOF alm. del - bilag 294). Udvalget har bedt ministrene redegøre for, hvordan regeringen fremover vil skabe tillid til data om kvælstofudledninger, herunder om regeringen vil tage initiativ til at indhente uafhængige faglige "second opinions" om fremtidige beregninger og dermed også bede andre end Aarhus Universitet om at beregne kvælstofudledningerne.

Udvalget har desuden bedt ministrene redegøre for, hvorfor regeringen ikke vil fjerne sine krav om fremrykkede, tvungne efterafgrøder, eller hvilke andre lettelser regeringen vil gennemføre, som følge af fejlberegningerne om kvælstofudledningerne, hvor det viser sig, at kvælstofudledningerne er væsentligt lavere end hidtil antaget.

Udvalget har også bedt ministrene redegøre for, hvorvidt de nye lavere kvælstofudledningstal betyder, at Danmark nu er tættere på at nå sine kvælstofreduktionsmål for 2021, som de er forudsat i vandområdeplanerne.

Udvalget har derudover bedt ministrene redegøre for konsekvenserne af de nye udmeldinger fra Aarhus Universitet om, at man alligevel ikke vil bruge kvælstoftilførslen i år 1900 som referencetilførsel i forhold til vandrammedirektivet, da udledningerne dengang angiveligt var højere end hidtil antaget (MOF alm. del - bilag 260). Og udvalget har i samme ombæring spurgt til, hvilke politiske initiativer ministrene vil tage for at håndtere sagen, herunder om de aktuelle måltal for kvælstofudledninger til vandmiljøet skal opjusteres.

Endelig har udvalget spurgt, om ministrene vil kommentere på de fire fejl fra Aarhus Universitet vedrørende: 1) Fejl i opgørelse af lavbundsjorde, 2) Fejl i data for kvælstofudledninger, 3) Fejl i år 1900 som referencetilstand for kvælstoftilførsel, og 4) Fejl i potentialekortet for minivådområder.

Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V), Jacob Jensen (V), René Christensen (DF), Lise Bech (DF), Orla Østerby (KF) og Henrik Dahl (LA).

Pga. risikoen for coronasmitte er det desværre ikke muligt at overvære det åbne samråd som tilhører under selve mødet. Du har dog mulighed for at følge samrådet direkte og forskudt via tv-transmissionen på Folketingets hjemmeside: https://www.ft.dk/da/aktuelt/tv-fra-folketinget

Kontakt
Udvalgssekretær
Camilla Brask Lentz
3337
Send e-mail
Udvalgssekretær
Anna Steen Tvergaard
3337
Send e-mail
Udvalgsassistent
Tommy Jørgensen
3337 5534
Send e-mail