Tak. Jeg kan ikke love at være lige så festlig, men til gengæld vil jeg starte med at sige tak for en god og overskuelig redegørelse. Jeg synes, det er et virkelig godt afsæt for de forhandlinger, vi har forude.
For mit vedkommende er jeg også oprigtig glad for at bo i et land, hvor det her er vigtigt, og det mener jeg er noget, vi har været fælles om på tværs og hele vejen rundt, for ellers havde det ikke holdt i så mange år. Det er noget, der bliver vægtet højt politisk, og det bliver vægtet højt økonomisk, men det har også en stor folkelig opbakning og har haft en stor forankring igennem mange, mange år. Jeg tænker, at rigtig mange danskere kender nogle, som har været en del af det her arbejde, eller har mødt nogen, der har været i Danmark som et led i det her arbejde, og det tror jeg er en rigtig vigtig del af udviklingssamarbejdet.
Jeg er også glad for, at det har forandret sig over tid, vil jeg så sige, for i mine første år i branchen så jeg nogle arbejdsmetoder, jeg havde det svært ved; også selv om jeg måske var enig i målet, var metoderne ikke ligefrem noget, som jeg syntes om. De har heldigvis forandret sig, og de er i fortsat forandring, både fordi vi bliver klogere og vi bliver dygtigere, og fordi det politiske billede ændrer sig og verden forandrer sig.
I en verden, hvor vi skærer ned – rigtig mange lande skærer ned, og USA lægger USAID ned – er det også vigtigt, at vi fortsætter det solide arbejde, Danmark laver, og så vil jeg understrege, at vi i Alternativet er rigtig glade for, at udenrigsministeren tydeligt holder fast i de 0,7 pct. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi gerne ville et andet sted hen, men altså, de 0,7 pct. er et solidt afsæt og også en måde fortsat at være et foregangsland på det område på. Så når jeg slår ned på nogle ting i det kommende, er det simpelt hen ikke ment som en fundamental kritik af det, vi laver, hverken af udviklingsarbejdet eller af redegørelsen. Der er virkelig mange gode ting i redegørelsen om rettigheder, partnerskaber, grønt fokus, vand, landbrug, myndighedssamarbejde, demokrati osv.
Mit første nedslagspunkt vil være Ukraine. For selv om jeg udmærket er klar over, at det er inden for den formelle skive, at vi bruger penge fra udviklingspuljen til flygtningearbejdet i vores eget land, så er vi i Alternativet ærgerlige over, at Danmark, siden krigen i Ukraine blev til en fuldskalainvasion, er blevet den største modtager af egne udviklingsmidler. I vores optik er krigen i Ukraine en lokal europæisk ting og derfor sikkerhedspolitik og ikke udviklingspolitik. Så vi så det gerne skilt ad. Altså, vi vil gerne være med til begge dele, så det er ikke et imod eller for det ene eller det andet. Vi synes bare, det er to forskellige kasser, både politisk og økonomisk.
Når vi kigger på tallene, siden krigen i Ukraine udviklede sig, så kan vi se, at Danmarks støtte til lande med de laveste indkomster, altså de såkaldte LDC'er, har forandret sig. Vi kan ikke se det i EU; der ligger det stadig på samme niveau. Hvis vi kigger på LDC-tallene, har de faktisk ligget ret stabilt. I perioden fra 2015 til 2021 har de svinget fra 0,2 til 0,22 pct. af bni. Siden vi begyndte at bruge pengene på os selv og Ukraine, er det altså faldet til henholdsvis 0,14 og 0,16 i 2022 og 2023. Det er en meget markant forandring og et meget tydeligt bevis på, at når vi vælger at ændre på noget med de her penge, der går ind i det arbejde, så kommer det også til at påvirke de allerfattigste.
I min optik er det sådan, at jeg rent faktisk tror, at fattigdomsbekæmpelse er en af hjørnestenene i vores udviklingsbistand. Nu bruger jeg det gammeldags ord, fordi det er derfra, det kommer. Altså, det er der, vi har stået. Det er det, som danskerne har købt ind på, og det, der har gjort, at vi kunne blive ved med at være her.
Jeg tror faktisk også, at der er rigtig mange danskere, der netop forventer, at fattigdomsbekæmpelse er en stor del af det, vi laver, når vi giver 0,7 pct. Så jeg tænker egentlig, at vores samfundskontrakt omkring det her, faktisk er ret afhængig af, at vi holder fast i at have et fattigdomsfokus i vores arbejde. Det betyder ikke, at vi ikke kan ændre metode, og det betyder ikke, at vi ikke kan lave andet, men jeg tror, det er ret vigtigt, at vi har en vis stabilitet i det.
Så er der en ting i vores støttetilgang, som måske ikke er fremvist så tydeligt i redegørelsen, og jeg vil bare nævne den, så vi er klar over, at det er i feltet. Det er, at vi i en eller anden udstrækning flytter vores arbejde væk – ikke kun, men til dels væk – fra de mest sårbare stater og over til lande med mere stabilitet. Det sker f.eks., når vi lukker ambassader i Sahel og åbner i andre lande som f.eks. Rwanda, som jo egentlig har været betjent vældig godt af ambassaden i Kampala indtil for nylig, men så ser man så en mulighed for, at man åbner der.
Det synes jeg er ærgerligt. Igen er det ikke et enten-eller i min optik. Det må gerne være et både-og, men når vi kigger på kortet på side 11 i redegørelsen, kan vi også se, at myndighedssamarbejdet i høj grad sker med mellemindkomstlande, ja sågar Kina, som i min optik virkelig ikke burde være kategoriseret som et udviklingsland. Det spænder ben for rigtig meget.
Så vil jeg tale om en hjertesag. Der er jo masser af ting, vi kunne tage fat i, men jeg vil tage fat i en hjertesag, som lidt støder ind i nogle af de ting, som er blevet nævnt, om, hvad det er, der gør, at folk bliver, hvor de kommer fra. For det tror jeg egentlig ikke der er nogen uenighed om er det bedste for alle. Man kan kalde det, hvad man vil, men jeg tror altså faktisk, at hvis folk føler, at de har et tilhørsforhold til og er knyttet til et sted, så har de ikke stor lyst til at flytte. Hvis man har det godt, hvor man er, er lysten til at flytte ikke så stor, at man tager på sådan en farefuld færd, som mange folk gør.
Jobskabelse er selvfølgelig vigtigt, fordi man skal have brød på bordet, men for at nå derhen og for at blive i de her job, skal der mere til, mere end job og penge. Det er simpelt hen min erfaring i det her arbejde, men også i det arbejde, jeg har lavet i Danmark, og med mange af de samme metoder. Det handler om, at man føler sig hørt, det handler om, at man hører til, men også om, at man føler et ansvar, og at man har indflydelse på det sted, man er en del af. Så derfor er det demokratiarbejde, vi laver, rigtig, rigtig vigtigt.
Men jeg kunne godt tænke mig at sige, at det også er noget, der handler om medborgerskab. For hvis vi starter med de helt unge, er det sådan, at hvis de faktisk føler, at de får indflydelse, så er de – det er min erfaring – langt mindre tilbøjelige til at flytte sig nogen som helst steder, fordi de føler sig forpligtet over for ting, de har sat i gang. Det kender vi alle sammen. Ordføreren for Danmarksdemokraterne nævner ofte Nordjylland, og jeg kommer da også jævnligt til at nævne Lolland – man omtaler det sted, hvor man har haft sin ungdom, og som har en stor betydning, og som man har en stor tilknytning til. Det er helt basalt menneskeligt.
Jeg havde en oplevelse for et par måneder siden, hvor jeg talte med ministeren for civil uddannelse i Sierra Leone, som hedder Chernor Bah. Han fortalte om, hvordan han som led i en ungdomsudveksling, der var en del af udviklingssamarbejdet med Norge, havde været i Norge og der havde spurgt de andre unge: Hvad drømmer du om at blive, hvad vil du gerne med dit liv? De havde sagt, at de ville være ambulanceførere, frisører, tømrere, alle sådan nogle ting, og det kom voldsomt bag på en ung mand fra Sierra Leone, for alle hans jævnaldrende ville være på toppen af det hele. De skulle være læger, de skulle være stjerner, de skulle være alt muligt af den slags. Og det er stadig noget, jeg møder. Det gjorde jeg f.eks., da jeg mødte nogle af de unge flygtninge, der sidder fast i Marokko – de er flygtet, fordi de vil være fodboldstjerner; dem var der virkelig mange af. Så han oplevede den der manglende realisme, i forhold til hvad man gerne ville, og hvordan livet så ud, men også den manglende fællesskabsforståelse. For det, han oplevede hos de unge i Norge, var, som han sagde, at de ville være en del af det helt almindelige dagligdags samfund, fordi de følte, at de var en del af det almindelige dagligdags samfund. Og det er noget af det, der har fået ham til at gå ind i politik – for at skabe det rum, så man faktisk føler, at man kan være en del af det samfund, man bor i, og have helt almindelige drømme, realistiske drømme, der, hvor man bor.
Det gjorde et enormt indtryk på mig. Det er de færreste, der går ud og bliver minister af det. Jeg vil dog sige, at mange af dem, jeg gennem årene har mødt, som har været en del af ungeudvekslingen og ungeudviklingsarbejdet, har klaret sig gennemsnitligt bedre i livet end dem, de sad ved siden af i skolen, fordi de har lært noget. Det gælder ikke bare i Sierra Leone eller Uganda eller Kenya, eller hvor det kan være, det gælder også i Danmark. Jeg er en af dem, der selv har været ungdomsudvekslet. Ambassadøren i Uganda har også været ungdomsudvekslet, og jeg kunne nævne mange flere. Men altså, uden at nævne alt for mange navne kan jeg sige, at der er flere af dem, der har siddet i Folketinget gennem årene, der også er startet på den måde og har fundet den vej ind i at føle, at de har kunne bruge det afsæt.
Hvad vil jeg så med den lange historie? Jeg vil det med den, at jeg vil sige, at den helt basale skolegang er et fundament, for det er vejen til at forstå, at man kan være en del af samfundet, til at forstå de koder, til at lære at læse og skrive. Og det er en af de allerstørste udfordringer. Vi kan godt snakke om, at vi skal arbejde med uddannelse og erhvervsuddannelser osv., men det er hamrende elitært at snakke erhvervsuddannelse, for det kræver, at man kan læse og regne. Så det er det første fundament. Og det andet er, at vi simpelt hen skal støtte de unge i det arbejde, de laver. F.eks. med DUF, som er nævnt, men som jeg også vil nævne herfra, får vi virkelig meget udvikling for pengene hos de unge. Det er ikke for at sige, at de skal have det hele, men for mig at se er det helt vildt vigtigt at sige, at de er et solidt fundament, som alt det udviklingsarbejde, vi laver i Danmark, kan stå på, og som også kan være med til, at vi opnår noget af det, vi gerne vil, nemlig at folk får det fede, glade, dejlige liv der, hvor de bor, og det må jo være målet med det, vi laver.