Tak for det, formand, og tak til Folketinget for en livlig debat både ved første-, anden- og tredjebehandlingen. Det er jo ikke altid, man som minister bliver begavet med det, men det er vi jo nogenlunde sikre på at blive her på indfødsretsområdet. Det lovforslag, som vi tredjebehandler i dag, er et lovforslag, hvor vi giver statsborgerskab til ca. 1.100 mennesker, og mange af dem skal så efterfølgende til en grundlovsceremoni, og igen er det sådan, at gruppen af borgere, der tidligere har haft et statsborgerskab i Mellemøsten og Nordafrika, er mindre end gruppen, som kommer fra Europa. Gruppen af folk fra MENAPT-landene er også mindre end gruppen, som er fra andre ikkevestlige lande.
Det er jo ikke altid sådan, det har været. Der var, dengang fru Inger Støjberg var minister, langt flere, som kom fra Mellemøsten og Nordafrika, som fik et statsborgerskab, og der var, dengang Dansk Folkeparti stemte for lovforslagene tilbage i 00'erne, langt flere, som kom fra de lande. Men det er på det her lovforslag hver tiende af dem, der har søgt, som er fra Tyskland, og det er sammen med briterne de største nationaliteter i de sidste 5 år. Der er en brøkdel af dem, det tidligere var, og endda har vi i forbindelse med den her sagsbehandling også pillet en enkelt ansøger ud til fornyet vurdering, fordi der har været en diskussion om vedkommendes loyalitets- og troskabserklæring. Det er i det hele taget meget strammere, og der er meget færre, som kommer ind fra lande, hvis kultur er langt fra vores, end der nogen sinde var, dengang fru Inger Støjberg var minister og LA, K og DF havde mandaterne bag hende. Når Liberal Alliances ordfører så her i dag står og siger, at man med det her lovforslag undergraver vores demokrati, tør jeg næsten ikke tænke på, hvad man gjorde, dengang Liberal Alliance selv sad i regering, hvor det var langt flere af dem, der kom ind, som var fra de lande, som man ikke vil have folk ind fra.
Der er i dag i det, man kalder blå samling, også tre forskellige positioner, altså fire partier med tre forskellige positioner. Man plejer jo at sige, at hvis der er tre danskere, der mødes, så er der to foreninger, og der er i blå samling fire partier med tre forskellige positioner. På den ene side ønsker man i Dansk Folkeparti at stemme helt imod det, og på den anden side ønsker man i Danmarksdemokraterne og De Konservative at stemme for nogle ændringsforslag og så stemme gult, og tilbage står så Liberal Alliance, der vil stemme for andre ændringsforslag og også stemme gult. Så man har brugt tiden på at lave gruppebilleder, og det har selvfølgelig været æstetisk flot og henrivende, men man har altså ikke brugt tiden på at diskutere det her lovforslag, som man i hvert fald her i salen påstår er et af de allervigtigste lovforslag, der er i sådan en folketingssamling. Det er selvfølgelig en prioritering, men jeg må sige, at det undrer mig. Jeg havde ønsket, at hr. Morten Messerschmidt og hr. Mikkel Bjørn havde været her i dag. De efterspurgte mine betragtninger ved andenbehandlingen, men nu har de ikke selv fundet tid til at være her. Jeg håber alligevel, at de får tid til at høre det, for jeg syntes, der var nogle ting, som blev sagt i løbet af behandlingen, som jeg ikke helt forstår.
Så er der bare et par overvejelser i forhold til den debat, der har været under andenbehandlingen og i offentligheden om det her lovforslag. For det første har der været kritik af, at vi laver en partshøring af den person, som er blevet pillet af det her lovforslag, og jeg forstår det faktisk overhovedet ikke. Hvis man i Danmark er blevet anklaget for, at man har begået alvorlig kriminalitet, ja, selv hvis man har tilstået det, f.eks. en voldtægt eller et mord, hvis man er forældre i en børnesag om en tvangsfjernelse, ja, uanset hvad for en proces vi forestiller os i det danske samfund, så er det sådan, at man har lov til at give sin egen version af sagen, og man har ofte også lov til at få en forsvarer eller en bisidder, altså nogen, som kan give en muligheden for at præsentere ens eget synspunkt. Det er altså det, som man ikke ønsker der skal gøres i den her sag, og en, der søger om statsborgerskab, vil man så behandle væsentlig ringere end en, der eksempelvis har tilstået alvorlig kriminalitet. Det er jo Mellemøstens retsopfattelse, som kommer til udtryk her, altså at det er tilfældigheder, at det er magten, som har lov til at pille folk af et lovforslag, uden at høre, hvad for en version de selv har, uden at overveje, hvad det er for nogle ting, der kunne være forkerte i det, som er blevet fremlagt, og jeg undrer mig over, at man fra adskillige partiers side har kritiseret det her, og at man i offentligheden har tegnet et billede af, at det skulle være et problem, at man laver en partshøring af en person, som man piller af et lovforslag.
Så er det blevet påstået undervejs, at statsløsekonventionen skulle være, som LA's ordfører sagde det, citat, et stadig større problem, citat slut. Det har jeg svært ved at se. Man opfordrer i nogle af partierne i den blå samling til at træde ud af statsløsekonventionen, men i det her lovforslag er der altså ikke en eneste, der har fået lempeligere vilkår som følge af statsløsekonventionen. Der har i løbet af de sidste 10 år været seks personer, der har fået lempeligere adgang til et statsborgerskab, som følge af, at vi er medlemmer af statsløsekonventionen. Så det er altså på baggrund af seks personers adgang til lempeligere vilkår i løbet af 10 år, man fra Liberal Alliances side vil sige, at vi nu skal gå ned til vores allierede, den samarbejdskreds, som vi har i Europa, og sige til dem, at vi vil træde ud af statsløsekonventionen, fordi der simpelt hen er så store konsekvenser ved at være i den, at vi ikke længere kan være med i den.
Jeg synes, der er andre ting, som man burde prioritere internationalt. Jeg synes, at man burde overveje, om det, hvis man af og til selv gerne vil være statsminister for Danmark, er seriøst, at man træder ud af konventioner, der har så lille en betydning for vores samfund, og det er også besynderligt, at man i et parti, hvor man indtil for 5 minutter siden ønskede at åbne portene for snart sagt alle i hele verden, der ønsker at komme til Danmark, så længe de havde en aftale med et dansk cvr-nummer, nu slår sig op på strammerkursen og specifikt tager fat i statsløsekonventionen.
Så har jeg en enkelt bemærkning, og det var egentlig mere til hr. Morten Messerschmidt, og nu kunne jeg håbe, at han hører det. For jeg hørte hans indlæg ved andenbehandlingen sådan, at han begræd tabet af Slesvig-Holsten og at to femtedele af riget blev tabt. Der må jeg da sige, at jeg lige i den her sammenhæng, altså når det handler om indfødsret, er enormt glad for, at vi ikke har 2, 3, 4 millioner tysktalende med en helt anden historie og en helt anden kultur i Danmark. Når det handler om vores sprog, om vores nation og om vores fædreland, altså ikke enevældens eller helstatens fædreland, men vores fædreland, Danmark, der, hvor vi siden Ertebøllekulturen, hvor vi siden Gorm den Gamle, og hvor vi siden vikingeskibene har været fælles om vores historie, og alt det, som vi har tilfælles, hvorfor ønsker man at have 3 millioner med en helt anden historie og et helt andet sprog inde i vores kultur? Hvorfor begræder man, at Danmark blev et land, hvor man først og fremmest taler dansk, i stedet for at være et andet Belgien, hvor 40 pct. af befolkningen taler det sprog, som en stor nabonation også taler? Det forstår jeg faktisk ikke, og nu er det selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kan diskutere det her. Men jeg troede faktisk, at det handlede om vores fædreland, og at det ikke handlede om, at man bare var ked af at tabe et territorium til en fremmed magt.
Så med de bemærkninger vil jeg sige, at jeg glæder mig til spørgsmålene, og at jeg glæder mig over, at vi med indfødsretsaftalen i 2021 har fået lavet så stramme krav, at de ansøgere, som kommer på lovforslaget om indfødsret, også svarer til de udlændinge, som bor i Danmark, og det er selvfølgelig først og fremmest folk fra Europa og folk fra lande, der kulturelt minder om os. Tak for ordet.