Det er jo helt en leg at komme herop og skulle indføre CRR III-direktivet for Færøerne. Det er noget mindre omfattende end det tidligere forslag. Det her er 277 sider langt; jeg har lige talt efter i dag. Men jeg vil lige gennemgå det. Der er jo en årsag til det. Her gennemfører vi for Færøerne Europa-Parlamentets og Rådets forordning CRR III, som ændrer regler om kreditrisiko og kreditværdijustering (CVA), operationel risiko, markedsrisiko og outputgulv m.m. Da Færøerne ikke er medlem af EU, kræver det derfor særskilt lovgivning. Altså, vi havde jo nogle af de her elementer i det tidligere forslag, bl.a. det om outputgulv og andet, men det er knap så omfattende, når det gælder Færøerne i lovgivningen. Derfor tænker jeg også, at jeg lige hurtigt vil løbe elementerne igennem.
Der lægges op til et outputgulv, der indføres for kreditinstitutter, der bruger interne modeller. Kapitalkrav må ikke reduceres til under 72,5 pct. af standardmetoden og indfases gradvis fra 2025 til 2029. Som jeg forstår det, har det ikke den store betydning for kapitalisering på Færøerne, for der er faktisk ikke rigtig nogen, der er omfattet af det. Så er der det om ejendomsværdibegrebet, som fastsættes i en ny konservativ definition af ejendomsværdi, som skal tage højde for fremtidige prisfald. Så er der det om operationel risiko, hvor de nuværende tre metoder afløses af én ny standardmetode.
Endvidere er der det om markedsrisiko og skærpede krav til store institutter. Der er det om ESG-risici, hvor der også er udvidede krav til alle kreditinstitutter. Så er der det om kryptoaktiver og midlertidige kapitalkrav og eksponeringsbegrænsning på 1 pct. af kernekapitalen, indtil EU fremsætter særskilt lovgivning. Der var også noget om kryptoaktiver i det tidligere lovforslag. Det var jeg ikke inde på, men det er der også her. Det er ikke så omfattende som i det tidligere lovforslag. Så er der noget om kreditværdijusteringsrisiko. Der er det om, at tre nye beregningsmetoder indføres, og så der er det om en standardmetode for kreditrisiko, mere detaljerede risikofølsomme regler, især for fast ejendom, aktier og valutaeksponeringer. Så er der det om interne modeller, begrænsninger for brug af indførsel af minimumsgrænser, inputgulve og fjernelse af krav om fuld udrulning.
På den her måde ensrettes reglerne med Danmark og EU, hvilket styrker færøske institutters adgang til kapital, og det er jo ret væsentligt, for man har også brug for at have adgang til kapital på Færøerne. Vi mener, at det har en positiv effekt, både for Færøerne og hele rigsfællesskabet, at der er en harmonisering af den finansielle regulering.
Det har været i høring på Færøerne. Det har også været behandlet i Lagtinget på Færøerne. Det er blevet færdigbehandlet for et par måneder siden. Så derfor er det her jo også med opbakning fra det færøske Lagting, og vi synes, at det er rigtig, rigtig godt, at vi kører en proces, hvor vi sørger for, at tingene er i tæt kontakt og samarbejde med Færøerne. Det lægger vi stor vægt på fra Venstres side. Derfor kan vi i Venstre også støtte lovforslaget. Vi synes, at det lyder rigtig fornuftigt, og at det kan hjælpe Færøerne i forhold til at sikre adgang til kapital.
Jeg skal også hilse fra fru Anna Falkenberg fra Sambandspartiet og sige, at Sambandspartiet også støtter forslaget.