Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til Dansk Folkeparti for at rejse dagens forespørgselsdebat om ulve, hvor der spørges til ministerens holdning til det stigende antal ulve i Danmark, samt hvilke tiltag ministeren agter at tage for at imødegå ulvens tilstedeværelse i byområder. Jeg har tænkt meget over ulven, fordi den jo næsten er et mytologisk dyr. Den optræder i et af vores mest berømte eventyr, hvor den er nærmest selve indbegrebet af lumskhed og fare. Ulven har været udryddet i Danmark i mange år, men når vi har set på den sådan i zoologiske haver, har vi gyst lidt, når de løb rundt der i deres kobbelformationer.
Men ulven er også fascinerende, fordi den er et vildt dyr af en helt anden karakter, end vi normalt har været vant til Danmark. Hvor der f.eks. i Australien er mange dyrearter, der kan slå et menneske ihjel – alt fra slanger over edderkopper til krokodiller og gopler og hajer – har vi ikke i Danmark haft et eneste dyr, der sådan for alvor kunne slå ihjel, hvis man ikke ligefrem var allergiker, indtil ulven kom.
Jeg kan godt forstå, at man føler sig utryg, hvis der går en ulv rundt i baghaven eller på vejen. Jeg forstår det, hvis kondiløbere vælger andre ruter eller forældre tøver med at sende deres børn ud at lege eller sætte børn ud at sove i barnevognen i et område, hvor der færdes ulve. Ulven er de sidste måneder kommet for tæt på mennesker en række steder, og derfor skal vi have genoprettet trygheden i de områder. Det har myndighederne ikke været gearet til indtil nu.
Omvendt – og det er også den diskussion, vi har i dag – er statistikkerne også meget tydelige. Mennesker behøver, når vi ser på tallene – og det er selvfølgelig ikke altid det mest beroligende, hvis den er lige uden for døren – sådan set ikke at være bange for ulve. Københavns Universitet skriver i deres oplysninger om ulve, at man siden 1974 ikke har oplevet et eneste prædatorisk ulveangreb. Og det er så rigtigt, at der faktisk var et i Holland i april måned. Men i Italien, bare for lige at sætte de her ting i perspektiv, som er et land med 60 millioner indbyggere, hvor man har 600-800 ulve, har man ikke haft et eneste angreb de sidste 150-200 år. I Abruzzonationalparken – og det er altså et citat fra Københavns Universitet – relativt tæt på Rom lever der 50-60 ulve. Selv om parken hver sommer besøges af 2 millioner turister, har der ikke været et eneste tilfælde af aggressiv ulveadfærd. I Rumænien, hvor man kender ulven ganske godt, for der er 5.000, har man heller ikke haft nylige terrorangreb. Det samme gælder lande som Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Polen, Frankrig, Schweiz, Estland, Slovenien, Kroatien og Portugal. Det sidste angreb på et menneske i Skandinavien af en vild ulv var i 1882 i Finland.
Jeg siger alt det her, fordi jeg synes, man i virkeligheden godt kan forstå begge perspektiver på den her sag. Jeg tror i virkeligheden, vi alle sammen godt kan forstå, at det er et fascinerende dyr, og at tallene siger til os, at vi ikke behøver at være bange. Nu har jeg selv været bange for hunde tidligere i mit liv, og du kan godt stå og sige til mig hundrede gange, at en hund ikke er farlig, men hvis den står foran mig og gør mig lige op i hovedet, kan jeg godt mærke, at jeg måske ikke nødvendigvis ikke er bange. Så det er ikke altid, at tallene bare er helt beroligende.
Omvendt er det også et område, der er beskyttet meget klart af EU-retten. Det er nogle dyr, der er i vores nærhed, og som vil blive ved med at komme. I takt med at vi får større naturområder, vil der også komme flere ulve, som leder efter et nyt revir. Så for mig at se er opgaven ikke at diskutere for og imod ulve, men faktisk at sige, at de realiteter, der er, er, at ulven er her, og vi skal prøve at sikre, hvordan mennesker og husdyr kan leve trygge liv i områder med ulve.
Derfor har regeringen iværksat en stor handlingsplan med en række initiativer efter en tæt dialog med borgere i de berørte områder, fåreavlere, Vildtforvaltningsrådet og Danmarks Naturfredningsforening. Ministeren har været inde på en række af initiativerne, men jeg vil tillade mig lige at nævne et par af dem, vi laver med øjeblikkelig virkning.
Vi laver en ny definition af problemulv, der muliggør, at man kan regulere, altså skyde ulve, som gentagne gange nærmer sig byer og beboede områder på trods af forsøg på at skræmme dem bort. Vi laver zoner omkring byer, hvor problemulve kan reguleres under sikre forhold og inden for gældende jagtregler. Vi gør det muligt at regulere ulve i områder med husdyr, hvor der har været et enkelt angreb også bag ulvesikrede hegn, ved at anvende zoner, som dækker flere husdyrhold. Vi laver en ny formodningspraksis, så man går ud fra, at den samme ulv står bag gentagne hændelser i et område, uden krav om individuel identifikation. Dermed lemper vi den nuværende praksis, der kræver, at man skal være helt sikker på, at det er den samme ulv. Vi starter et initiativ, hvor grupper oplæres i at skræmme ulve bort i større berørte byområder, for det allermest effektive er at få dem skræmt væk, så de ikke kommer tilbage. De er nemlig også en lille smule bange for os. Så styrker vi samarbejdet om at forebygge angreb på husdyr gennem en ny minitrepartsaftale indgået af Vildtforvaltningsrådet, husdyravlere og relevante myndigheder, der skal sikre udbredelsen af ulvesikre hegn for at begrænse skader på husdyr.
Jeg har faktisk en hel side mere her med initiativer, som jeg ikke kan nå at nævne, men vi har også fået dem gennemgået fra ministerens side: 12,1 mio. kr. til vedligeholdelse af og støtte til ulvesikre hegn og en ny forvaltningsmodel, hvor det er nemmere at komme i kontakt med Naturstyrelsen og SGAV. Med andre ord skal vi have en bedre balance mellem ulve og mennesker. Naturelskere vil stadig kunne se ulve i Danmark, men borgerne skal kunne sove trygt om natten og ikke frygte at færdes ude.
Jeg skal på vegne af regeringspartierne, S, V og M, og SF læse følgende forslag til vedtagelse op:
Forslag til vedtagelse
»Den voksende ulvebestand i Danmark medfører problemer med utryghed og angreb på husdyr i de områder, hvor ulven færdes, det kræver nye værktøjer. Forvaltningen af ulven skal ske inden for EU-retten.
At ulven igen er en del af den danske natur betragtes af bl.a. naturentusiaster som positivt, fordi det bidrager til biodiversiteten.
Folketinget anerkender, at handlingsplanen om ulve giver nye værktøjer til udfordringerne med ulve, ikke mindst nye muligheder for at regulere problemulve, der angriber husdyr bag sikrede hegn eller mister skyheden og færdes i byer, mere information til borgere og en minitrepart til at styrke beskyttelsen af husdyr.
Folketinget lægger vægt på, at disse tiltag følges til dørs, og at det løbende vurderes, om der er behov for yderligere tiltag, i dialog med Vildtforvaltningsrådet, husdyrholdere samt lokalbefolkningen. Det skal ligeledes sikres, at borgere, der ser ulven forkerte steder, kan ringe til myndigheder og få professionel hjælp til håndteringen.«
(Forslag til vedtagelse nr. V 82).
Tak for ordet.