Tak til spørgerne for at tage initiativ til denne hasteforespørgselsdebat, som jo er vigtig, fordi det er vigtigt, at vi får diskuteret, hvad vi kan gøre fra dansk side for at få stoppet de helt forfærdelige menneskelige lidelser, som vi ser folde sig ud for øjnene af os, i Gaza.
Regeringen ser med den allerstørste alvor på situationen, der grundlæggende er ganske uacceptabel. Ifølge FN er den humanitære situation den værste siden krigens start. Essentielle forsyninger er udtømte, og der er en overhængende risiko for hungersnød i hele Gaza for over 2 millioner mennesker, hvoraf næsten halvdelen er børn. Det skyldes ikke mindst, at Israel den 2. marts iværksatte en total blokade af Gaza, inklusive humanitær nødhjælp, med den begrundelse, at det var nødvendigt for at presse Hamas. Og til det vil jeg sige, at mens der ikke skal herske tvivl om, at Hamas ikke har en fremtid i Gaza, så må jeg samtidig insistere på, at det ikke hører nogen steder hjemme at blokere for adgangen til nødhjælp. Nødhjælp må aldrig bruges som politisk pressionsmiddel.
Efter et hårdt internationalt pres, jo bl.a. fra dansk side, tillod Israel så i sidste uge en såkaldt basismængde fødevarenødhjælp at komme ind i Gaza i form af ca. 115 lastbiler, der skal holdes op imod de dagligt ca. 500 lastbiler, vi så ind i Gaza før den 7. oktober 2023. Det er selvsagt på ingen måder nok, og det er jo også derfor, at FN har beskrevet det som en dråbe i havet.
Danmark har sammen med vores ligesindede lande løbende presset hårdt på, for at Israel omgående tillader uhindret, sikker og vedvarende humanitær adgang, og at distributionen af den livgivende hjælp sker i overensstemmelse med folkeretten og de humanitære principper. Det er et pres, vi har fastholdt gennem vores mange direkte samtaler med Israel, i offentlige udtalelser, i drøftelser i EU og i kraft af vores plads i FN's Sikkerhedsråd. Vi har senest også i en fælles udtalelse sammen med 24 andre donorer givet klar besked til Israel om omgående at tillade fuld humanitær adgang og at tillade FN og andre humanitære organisationer at levere nødhjælp. Her understregede vi samtidig naturligt, at Hamas skal løslade alle gidsler og tillade, at nødhjælpen kan fordeles uden indblanding.
Det er, når Danmark står sammen med EU, at vi har den stærkeste stemme. Det er også derfor, at regeringen fokuserer på de emner, der kan opnås enighed om i samarbejde med vores EU-partnere, så vi fra europæisk side kan lægge et samlet tryk på Israel. Fra dansk side har vi støttet aktivt op om de EU-sanktioner, der er blevet vedtaget mod ekstremistiske bosættere, der fordriver og udøver vold mod palæstinensere på den besatte Vestbred. Og regeringen ser også gerne, at der vedtages yderligere sanktioner mod ekstremistiske bosættere, for ikke alene er bosættelserne klart ulovlige, de er også med til at underminere den tostatsløsning, som det internationale samfund arbejder for.
På det seneste udenrigsministermøde i EU den 20. maj var der et stort flertal for Nederlandenes anmodning om en gennemgang af EU-Israel-associeringsaftalens § 2 om respekt for menneskerettigheder og demokratiske principper. EU's høje repræsentant, Kaja Kallas, har siden bekræftet, at hun nu iværksætter en sådan gennemgang. Den proces vil vi gå til med åbent sind. Det vigtige er, at det gribes an på en måde, så Israel forstår, at EU-flertallet for at se på handlemuligheder blot vil komme til at vokse, hvis der ikke fra israelsk side sker en ændring i tilgangen til situationen i Gaza. Derudover har jeg selv skubbet på i EU-kredsen, for at EU engagerer sig substantielt, både økonomisk og politisk, i at støtte det palæstinensiske selvstyre i den reformproces, de er gået i gang med. Det er et vigtigt element i forbindelse med en tostatsløsning.
Så bruger vi selvklart også vores plads i FN's Sikkerhedsråd til at holde Israel op på Israels folkeretlige forpligtigelser. Danmark hasteindkaldte for nylig til en drøftelse i rådet af den akutte humanitære situation i Gaza sammen med rådets øvrige europæiske medlemmer, samtidig med at vi afgav en fælles udtalelse. Og på min foranledning indkaldte Udenrigsministeriet i sidste uge den israelske ambassadør til samtale. Det skete konkret i reaktion på hændelsen ved en flygtningelejr i Jenin på Vestbredden, hvor israelske soldater affyrede varselsskud mod en diplomatisk delegation, heriblandt vores egen danske repræsentationschef. Men mødet var jo samtidig en anledning til at overbringe de entydige danske synspunkter på situationen i Gaza. Dette møde kom i tillæg til andre mange bilaterale møder og samtaler, hvor vores synspunkter er gjort klart for Israel. Som jeg også nævnte i går under behandlingen af B 177 om stop for våbenhandel med Israel, har den alvorlige situation i Israel og Palæstina betydet, at Udenrigsministeriet allerede for mere end et år siden, nemlig i marts sidste år, skærpede tilgangen i sine vurderinger af sager med eksport af militært udstyr og dual use-produkter til Israel. Det betyder, at vi i dag anlægger en meget restriktiv linje sammenlignet med tidligere.
En tostatsløsning med en israelsk og en palæstinensisk stat, der lever side om side i fredelig sameksistens, er jo fortsat den eneste holdbare, langsigtede løsning, der kan skabe bæredygtig fred. Den nuværende Gaza-konflikt har desværre endnu ikke bragt den israelske regering til en erkendelse af, at besættelsen er uholdbar, og at den på lang sigt, vil jeg sige, heller ikke er i Israels interesse. Samtidig har tostatsløsningen nok aldrig været mere truet, men det betyder ikke, at vi må give op i vores indsats for at fremme en retfærdig og varig fred. Derfor har jeg også selv ad flere omgange været i dialog med både israelerne og palæstinenserne samt en række andre lande om situationen og mulighederne for at fremme en tostatsløsning. Vores pejlemærke har hele vejen igennem været at gøre ting, der reelt fremmer en tostatsløsning, frem for at tage nogle symbolske skridt, som batter mere i den offentlige debat end i virkeligheden. Af samme grund deltager Danmark også aktivt i den såkaldte globale alliance for implementeringen af tostatsløsningen. Her er nu omkring 90 lande gået sammen for at finde mulige veje fremad mod en tostatsløsning. Det høje antal af lande i denne kreds vidner om den brede internationale støtte til tostatsløsningen, hvilket i sig selv er positivt. Og som bekendt har Frankrig og Saudi-Arabien nu i fællesskab besluttet at være værter for et højniveaumøde senere i juni i New York for at afsøge mulighederne for og forsøge at skabe fremdrift i tostatsløsningen.
Afslutningsvis er det vigtigt for mig at understrege, at vi selvfølgelig ikke må glemme hverken Hamas' bestialske terrorangreb mod Israel den 7. oktober eller de mange gidsler, der stadig er holdt fanget af Hamas i Gaza; de har nu været tilbageholdt i 600 dage. Regeringen har helt fra starten fordømt terrorangrebet den 7. oktober 2023 og krævet gidslernes øjeblikkelige og betingelsesløse frigivelse. Der er i dag mere end nogen sinde akut behov for en øjeblikkelig våbenhvile, for frigivelse af alle gidslerne, for uhindret humanitær adgang og for, at israelerne og palæstinenserne fremover kan leve i fredelig sameksistens i hver deres stat. Regeringen har længe arbejdet målrettet herfor, både bilateralt, gennem EU og i FN, og det vil vi selvsagt fortsætte med at gøre. Tak for ordet. Jeg ser frem til en god debat.