Tak for det. Indledningsvis vil jeg gerne takke spørgerne for igen at sætte fokus på det her vigtige område. Vi har drøftet international adoption i mange omgange, både før og i min tid som minister, og det siger jo noget om, at det er et emne, som rummer mange følelser og perspektiver. I centrum af det hele står de adopterede, som efter min mening har krav på viden om det system, de er adopteret igennem, og det er det, vi med SSA-aftalerne på social, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet med en uvildig undersøgelse af adoptionsformidlingen til Danmark har lovet at give. Derfor er jeg også meget glad for, at vi nu endelig kan komme i gang med arbejdet med undersøgelsen, det skylder vi dem, det handler om.
Den første del af spørgsmålet i den her forespørgsel går på Danmarks rolle i adoptionssager, og der henvises til delrapporten fra den sydkoreanske sandheds- og forsoningskommission vedrørende internationale adoptioner fra Sydkorea. Når vi taler om international adoption, er det vigtigt at have for øje, at samarbejdet om international adoptionsformidling sker mellem et afgiverland og et modtagerland, og at store dele af adoptionsprocessen, herunder frigivelse af barnet til adoption, foregår i afgiverlandet i henhold til dette lands nationale lovgivning. Kommissionen har undersøgt det sydkoreanske adoptionssystem og den del af adoptionsprocessen, der foregik i Sydkorea inden for den lovgivning, der var gældende på daværende tidspunkt i Sydkorea.
Delrapporten, der kom ud, bygger på en gennemgang af 56 konkrete adoptionssager, og den konkluderer, at Sydkoreas regering har krænket fundamentale menneskerettigheder for adopterede gennem en række alvorlige fejl i adoptionsprocessen. Kommissionen har den 26. maj 2025 offentliggjort en ny rapport, som bl.a. opsummerer resultatet af efterforskningen af de 56 sager og dermed af de fund, der er gengivet i rapporten fra den 26. marts 2025. Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at den sydkoreanske sandheds- og forsoningskommissions konklusioner om det sydkoreanske adoptionssystem er voldsomme, og at det er en frastødende tilgang til adoption, der ligger bag. Men de oplysninger, som fremgår af kommissionens delrapport, er i bund og grund også ting, vi allerede ved. Udfordringer og mangler er vi igennem Ankestyrelsens rapport fra for et par år siden om adoptioner fra Sydkorea i 1970'erne og 1980'erne også bekendte med, nemlig at der ikke var tilstrækkelige sikkerhedsgarantier knyttet til den sydkoreanske adoptionsproces i 1970'erne og 1980'erne. Det var simpelt hen muligt at gøre et barn forældreløs på papiret, og der var en betydelig økonomi involveret. Undersøgelsen fra Sydkorea tyder også på, at de udfordringer og mangler, som Ankestyrelsens undersøgelse viste der var i 1970'erne og 1980'erne i det sydkoreanske adoptionssystem, med stor sandsynlighed også var gældende for adoptioner helt op til 1999.
Selv om det er voldsomme konklusioner, som kommissionen er kommet frem til, kan vi på baggrund af delrapporten ikke konkludere, at samtlige af de knap 9.000 adoptioner, som igennem tiden er formidlet fra Sydkorea til Danmark, er forbundet med menneskerettighedsbrud fra den daværende sydkoreanske regering, men det gør selvfølgelig et særligt indtryk, når man fra sydkoreansk side på denne måde ransager sig selv.
Vi er, som jeg indledte med at sige, nu klar til at komme i gang med arbejdet med en omfattende og grundig, uvildig undersøgelse af adoptionsformidlingen gennem tiden til Danmark, som vel at mærke skal omfatte alle de lande og områder, der er adopteret fra til Danmark. Vi skal rundt om 70 lande og områder. Undersøgelsen skal give viden om generelle forhold i adoptionsformidlingen fra de lande, danske organisationer samarbejdede med, og beskrive det system, adoptionerne blev gennemført i både i afgiverlandet og i Danmark. Undersøgelsen skal således også beskrive danske statslige myndigheders tilsyns og organisationers rolle i systemet i samarbejdet med udenlandske partnere. Undersøgelsens afsæt skal være barnets bedste i adoptionsprocessen.
Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det er at sidde som voksen og få at vide, at den livsfortælling, man er vokset op med, ikke er sandfærdig. Derfor er jeg også glad for, at vi nu kan få iværksat den aftalte undersøgelse, som skal være med til at sikre og understøtte de adopteredes ret til egen historie. Det skylder vi de adopterede og ikke kun de adopterede, der er kommet til Danmark fra Sydkorea. Den uvildige undersøgelse vil også omfatte Sydkorea, for så vidt angår de perioder, der ikke allerede er undersøgt af Ankestyrelsen. På den måde vil vi kunne give flere adopterede fra Sydkorea og fra de øvrige 69 afgiverlande og områder indblik i det system, som de blev adopteret igennem. I de sidste måneder er der blevet sagt meget om international adoption og om adoptionsforløb tilbage i tiden. Det er af og til sket i nogle meget hårde og absolutte vendinger. Det har kostet på nuancerne, og der er i nogen grad forekommet vurderinger af fortiden set igennem nutidens briller.
Jeg kommer ikke til at stå her på talerstolen og sige, at der ikke er sket ting, som også dengang faldt uden for reglerne, men som jeg sagde indledningsvis, foregår adoption i et samarbejde mellem to lande. Afgiverlandet har ansvar for frigivelsesprocessen og reglerne i det land. Selv om et lands daværende frigivelsesproces i dag ikke anses som acceptabelt, var det nu engang sådan, reglerne var. Det er korrekt, at der f.eks. fra Sydkorea er historier om børn, som blev bortadopteret uden samtykke fra forældrene. Dette kunne lade sig gøre under den dagældende sydkoreanske adoptionslovgivning, hvor forstanderen på børnehjemmet blev tillagt forældremyndigheden over et barn på børnehjemmet og retten til at samtykke til adoption. Det fremgår også af delrapporten fra Sydkoreas sandheds- og forsoningskommission.
I forhold til tilsynet med formidlingen er det tilsyn, vi har i dag, heldigvis milevidt fra det tilsyn, man havde fra dansk side i 1970'erne og 1980'erne. Så selv om vi er enige om, at sådan ville man i dag ikke tilrettelægge tingene, sagde reglerne noget andet dengang, og vi må ikke dømme fortiden med nutidens øjne. Men skal jeg beskrive den ud fra samtidens præmisser og lære af det, vil den uvildige afdækning kunne gøre det. Samtidig vil det også være forkert og unuanceret at sige, at der i alle adoptioner tilbage i tid er sket fejl, for det er jo simpelt hen ikke korrekt. Der er ulykkelige historier og forløb, men det betyder ikke, at alle adoptioner er forkerte. Der er også mange adoptioner, som er gode, og der er mange internationalt adopterede i Danmark, som ikke har grund til at tvivle på deres adoptionshistorie. Der er også et vigtigt hensyn at tage til dem, når vi taler om historien, ligesom der er adopterede, som slet ikke ønsker, at der bliver sat lys på deres historie. De adopterede, som ønsker en afklaring af, om der i forbindelse med deres adoption er sket noget ulovligt, har mulighed for at kontakte Ankestyrelsen og få gennemgået deres sag. Samtidig er det vigtigt at huske på, at vi har et godt og stærkt retssystem i Danmark, hvor de adopterede har mulighed for at få prøvet deres sag.
I forhold til den sidste del af spørgsmålet kan jeg oplyse, at jeg på baggrund af delrapporten fra Sydkorea har bedt Ankestyrelsen om at redegøre for, hvad delrapporten måtte give Ankestyrelsen anledning til. Ankestyrelsen har oplyst, at de vil gå i dialog med sandheds- og forsoningskommissionen og eventuelle andre relevante sydkoreanske myndigheder om de sydkoreanske adopterede muligheder for at få indsigt i de dokumenter, der findes i de sydkoreanske organisationers arkiver. Dette gælder både relation til de adopterede, som har indgivet deres sag til gennemgang hos sandheds- og forsoningskommissionen, samt øvrige adopterede, der ønsker at få indsigt i de oplysninger om deres identitet og historie, der eventuelt findes i Sydkorea. Herudover kan Ankestyrelsen som adoptionsformidlende organisation hjælpe de adopterede med vejledning om tilbagerejser og hjælp til etablering af kontakt med deres biologiske familier.
Den uvildige undersøgelse vil understøtte de adopterede i deres ret til at kende deres egen historie og kunne give de adopterede vidner indsigt om det adoptionssystem og den kontekst, som deres adoption blev gennemført i. For mig er det vigtigt, at vi også ser på, hvordan vi kan støtte de adopterede bedre og gerne hurtigst muligt. Det gælder både i forhold til rådgivning, men også i forhold til om vi generelt kan gøre mere for at hjælpe de adopterede med at få indsigt i deres egen historie. Derfor er jeg også glad for, at vi nu iværksætter en række vigtige initiativer, der giver øget støtte til de adopterede.
Vi er i regeringen og i Konservative og SF enige om at udmønte de penge til styrkelse af PAS, altså Post Adoption Services, der blev afsat med SSA-aftalen for 2025. De skal alle gå til at styrke den psykologfaglige rådgivning til voksne adopterede, så et rådgivningsforløb kan tilpasses den enkeltes behov. Samtidig er der afsat midler til at oprette samtalegrupper for voksne adopterede, og jeg tror, at den indsats vil kunne gøre en stor forskel, bl.a. for dem, der nu får styrket muligheden for at spejle sig i andre adopteredes erfaringer og levede liv.
Vi tager også hul på et andet vigtigt initiativ, hvor medarbejdere udsendes til danske repræsentationer for at hjælpe adopterede fra Sydkorea, Indien, Vietnam og Libanon med at få indsigt i deres egen sag i landet, og vi etablerer en ordning, hvor de adopterede kan få bistand og rådgivning til at forstå de juridiske aspekter i deres adoptionssag.
Jeg ser frem til, at vi nu kan komme i gang med at belyse området til gavn for alle, det omfatter, og at vi samtidig også nu kan udmønte konkrete, støttende initiativer til dem, der har behov for det. Tak for ordet.