Tak for det. Lad mig starte med at takke fru Trine Pertou Mach og hr. Søren Søndergaard for at tage initiativ til den her forespørgsel, som falder på et godt sted, i forhold til at vi så også har indledt drøftelser om en ny udenrigspolitisk strategi. Jeg vil gerne starte med slå fast, at den verdensorden, som Danmark har nydt godt af i årtier, er under forandring. Hermed afslører jeg jo ikke nogen nyhed, det tror jeg alle ved. Den rapport, der henvises til i forespørgslen, »The Global State of Democracy 2024«, sender også en alvorlig advarsel. Demokratiet er under pres over hele verden. For ottende år i træk ser vi flere lande, hvor demokratiet svækkes, end hvor det styrkes. Rapporten forholder sig særlig til valg, hvor vi desværre ser, at tilliden til valghandlinger er udfordret af faldende deltagelse, flere protester, flere retssager, flere tilfælde, hvor tabere nægter at anerkende resultatet.
Det er dog også klart, at de globale tilbageslag for demokrati og menneskerettigheder er bredere end det, for det handler også om centrale principper som ytringsfrihed, tros- og religionsfrihed. Tanken om den uafhængige retsstat, der undergraves, den frihed, borgere og organisationer har til frit at forsamles, forenes og deltage i samfundsdebatten uden frygt for repressalier, samlet betegnet som civilsamfundets frie råderum, er under stigende pres. Det gælder ikke kun i den fysiske verden, kan man sige, det gælder også i den digitale verden, hvor den demokratiske samtale i stor udstrækning også foregår, og hvor vi ser autokratiske kræfter være opmærksom på, at de kan anvende digital teknologi strategisk til at kontrollere, til at manipulere med informationsstrømme, til at overvåge, til at forfølge politiske modstandere og aktivister. Det øger politisk polarisering, det underminerer offentlighedens tillid til myndighederne, og det lukker ned for den demokratiske samtale. Det er alt sammen meget bekymrende udviklinger.
Over for det står vi jo med en klar indfaldsvinkel her, og med den udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi slår vi fast, at dansk udenrigspolitik skal bygge på vores grundlæggende værdier. Det har vi også søgt videreført i strategien for et styrket dansk engagement med det afrikanske kontinent og »Afrikas århundrede«, og det er også afspejlet i regeringens bud på en ny udviklingspolitisk strategi, som for tiden er under drøftelse og forhandling, og hvor jeg håber vi inden sommer kan lave en aftale, så der er en bred dækning for en sådan strategi i det danske Folketing. Det er vigtigt, ikke mindst fordi vi tror på, at menneskerettigheder, frihed og demokrati giver bedre liv, uanset hvor i verden man lever.
Demokrati er jo også ensbetydende med meningsfuld inddragelse. Det gælder ikke mindst i forhold til en verdenshistorisk stor ungdomsgeneration, hvor mange føler sig marginaliseret og udelukket fra samfundet, og hvor der opstår, ikke mindst i Afrika, et enormt gab mellem det antal unge, der er, og de arbejdspladser, der alt andet lige står til rådighed. Det skal så holdes op imod, at vi har ungdommen som en ressource, og det understreger jo vigtigheden af, at vi samarbejder med og for unge, så vi giver de unge medbestemmelse og handlemuligheder.
Ordførerne spørger også ind til, hvorvidt civilsamfundets aktører har en værdi i sig selv, og hvordan de bidrager til at virkeliggøre danske udviklingspolitiske målsætninger. Her vil jeg gerne slå fast, at et stærkt uafhængigt og mangfoldigt civilsamfund er en grundpille i demokratiske samfund, og et aktivt civilsamfund er således en værdi i sig selv. Det er det i Danmark, og det er det også i resten af verden. Derfor er det afgørende, at vi aktivt støtter op om civilsamfundets aktører, fordi de netop er med til at sikre demokrati og menneskerettigheder. Derfor er det også vigtigt – sagt i en parentes – at vi afholder os fra ligesom at mainstreame civilsamfundet, sådan som man også har set visse tendenser til også i den danske politiske debat. Jeg har det fint med, at der også er civilsamfundsorganisationer, der ikke altid er enige i det, jeg selv mener. Vi lever sådan set af, at der er pluralisme og meningsudveksling. Derfor har vi heldigvis også i Danmark en lang tradition for at støtte civilsamfundets aktører i deres vigtige arbejde, både lokalt, nationalt og globalt, og det skal vi holde fast i. De spiller en central rolle, også i udviklingsarbejdet og -samarbejdet, og er med til at sikre den brede folkelige opbakning, med til at engagere danskere bredt i det arbejde, der bliver udført for danske udviklingsmidler.
De er også med til at styrke det mellemfolkelige engagement mellem danskere og andre landes befolkninger. For at være konkret kan man f.eks. tage det ukrainsk-danske ungdomshus i Kyiv, der er med til at sikre bånd mellem danske og ukrainske unge, som giver unge en forståelse for den forfærdelige situation, ukrainerne befinder sig i, og sikrer fortsat opbakning til den vigtige danske støtte. Så det er med til at skabe noget forankring, som er helt central. Det her solide civilsamfunds engagement er også med til at sikre og styrke og udbygge vores gode renommé, vil jeg sige, ude i verden og dermed også Danmarks status som en troværdig og konstruktiv samarbejdspartner. Danske organisationer og deres lokale partnere er nemlig også til stede i kontekster og sammenhænge, hvor det er allersværest. De står i forreste række, når krisen rammer og nødhjælpen skal ud. De er der i det lange, seje genopbygningsarbejde, når livsgrundlaget skal etableres på ny, når kameraerne er slukkede, når den danske politiske offentlige debat har bevæget sig andre steder hen. Og alle disse elementer understreger, at det er i Danmarks interesse fortsat at støtte et stærkt, et uafhængigt og et mangfoldigt civilsamfund, der er med til at styrke og beskytte grundlæggende værdier som demokrati, retsstatsprincipper og menneskerettigheder.
Så jeg synes sådan set, at vi står på et stærkt fundament, og jeg forventer da også, at vores betydelige indsats skal videreføres, og det er jo netop et af temaerne i de forhandlinger, vi har taget hul på, og som jeg som sagt håber vi kan slutte, inden det bliver sommer. Men vi skal i højere grad fremme vores værdier med blik for den politiske realitet, vi lever i, og vi skal blive bedre til at lytte og forstå andres ståsteder, vi skal kunne tale pragmatisk, også med dem, vi ikke er enige med, og vi skal være ærlige om vores interesser. Det tror jeg må være det helt afgørende udgangspunkt, hvis man ønsker at etablere ligeværdige partnerskaber.
Men lad mig her slå fast, at det er i Danmarks interesse fortsat at føre en udviklingspolitik med udgangspunkt i de værdier og principper, som vi selv er rundet af. Det er ikke altid lette dagsordener, men vi skal engagere os gennem vores vigtige samarbejdspartnere og, måske for at trække det ned til noget lidt mere jordnært, prøve at eksemplificere det. Det betyder f.eks., at Danmark fortsat skal arbejde aktivt for at fremme ligestilling og kvinder, piger og lgbt+-personers rettigheder. Det betyder, at vi fortsat skal engagere os i kampen mod seksuel og kønsbaseret vold. Det er centralt for det enkelte menneske og for samfundet, og vi ved, at investeringer i ligestilling betaler sig. Vi skal skabe rum for, at demokratiet kan slå rod og stå imod. Det handler om, at alle mennesker er frie til at ytre sig, til at tænke, til at tro og forsamles. Det er værdier, som vi som folkevalgte nyder godt af hver evig eneste dag herinde, og som vi måske i vores del af verden efterhånden er begyndt at tage for givet, men som mange andre steder er værdier, der skal kæmpes for.
Sidste år, 2024, blev det mest dødelige år for journalister og menneskerettighedsforkæmpere nogen sinde rundtomkring i verden. De oplever stigende forfølgelse og repressalier, og derfor er der et åbenlyst behov for fortsat at støtte og beskytte dem. På trods af verdenssamfundets anerkendelse af oprindelige folks rettigheder udsættes de, altså de oprindelige folk, fortsat for voldsomme menneskerettighedskrænkelser, herunder når det gælder retten til deres traditionelle landområder og ressourcer. Her udgør Danmark sammen med Grønland en vigtig stemme i forsvaret for og realiseringen af oprindelige folk rettigheder. Det er en fælles prioritet for Danmark og Grønland, der bygger på flere årtiers engagement, og det er et engagement, vi skal videreføre, og det er et engagement, vi skal styrke.
Jeg sagde før, at vi skal være ærlige om vores interesser, men vi skal også identificere fælles interesser og bygge på dem. Det er f.eks. i vores fælles interesse at respondere på den stigende mis- og desinformation, og Danmark er derfor medarrangør af en konference om at bekæmpe desinformation i dette efterår, 2025. Et afsæt i fælles interesser betyder også, at dansk udviklingspolitik i højere grad skal imødekomme det, der efterspørges fra vores partnerlande, herunder øget samhandel, øgede investeringer, overførsel af dansk knowhow, og derfor er det også nødvendigt i langt højere grad at indtænke en bredere vifte af danske interessenter i udformningen og implementeringen af udviklingspolitikken, særlig erhvervslivet. Men jeg vil også gerne pege på de filantropiske fonde, der er vigtige at få med om bord for at indfri det fulde potentiale, der er i vores udviklingssamarbejde, både for de mennesker, hvis tilværelse vi arbejder på at forbedre, og for at fremme Danmarks interesser og Danmarks indflydelse.
Når det er sagt, vil jeg slutte, hvor jeg startede. Demokrati, menneskerettigheder, civilsamfundets råderum er under pres globalt. Det er helt fundamentale principper og værdier, Danmark er bygget på, og som vi nyder godt af, og derfor er vi nødt til fortsat at bruge bistanden til at adressere det pres. Vi har simpelt hen ikke råd til at lade være. Med det vil jeg takke for ordet og se frem til en god debat her i aften, men nok så meget til, at den her debat så kan fortsætte i mødelokalerne, når vi i den kommende tid skal færdiggøre den nye udviklingspolitiske strategi. Tak.