Tak for det. Med det her beslutningsforslag foreslår Dansk Folkeparti, at udenlandske bandekriminelle skal udvises uden dom for begået kriminalitet. Jeg er overrasket over noget. Altså, jeg kan jo godt lide hr. Mikkel Bjørn, men jeg er overrasket over, at det er ham, der har taget den i salen, og ikke fru Mette Thiesen, og der blev heller ikke begrundet heroppe. Jeg håber, at det er udtryk for, at Dansk Folkeparti måske i fremtiden vil gøre sig lidt mere umage med de beslutningsforslag man fremsætter, for hvis man hverken har tænkt sig at prioritere at læse dem op og motivere dem eller sende den ned, der ligesom står først på listen, til at bringe det op i Folketinget, så er det jo lidt tvivlsomt, hvor alvorligt man selv tager det.
Dansk Folkeparti foreslår som sagt, at udenlandske bandekriminelle skal kunne udvises uden dom for begået kriminalitet. I Socialdemokratiet mener vi, at det skal være så svært som overhovedet muligt at være bandemedlem i Danmark, og det er den rets- og udlændingepolitik, vi har ført siden 2019, jo også et udtryk for. Det er meget magtpåliggende for os, at vi tager alle værktøjer i brug i kampen mod bandernes organiserede kriminalitet, for vi vil ikke tolerere deres dybt hensynsløse adfærd og tyrannisering af hele bydele, og det skal have mærkbare konsekvenser for bandemedlemmerne. Derfor er vi i Socialdemokratiet hele tiden opmærksom på, hvordan vi kan bekæmpe banderne bedst muligt.
Derfor er intentionen i Dansk Folkepartis beslutningsforslag her også interessant, selvfølgelig. Det handler dels om, at vi skal skille os af med flere bandemedlemmer, dels om, at vi gør livet surt for de mennesker, som vælger at blive bandemedlemmer. For som der står i beslutningsforslaget, skal alene det faktum, at en udlænding er registreret som bandekriminel, gøre, at man udvises, og det kan jeg sådan set også synes lyder ret og rimeligt. Beslutningsforslaget kolliderer dog først og fremmest med de internationale forpligtelser, som Danmark har forpligtet sig til at overholde. Vi har en proportionalitetsafvejning, i forhold til at vi jo bedømmer folk individuelt og tager individuel stilling til deres sager, før vi beslutter os for, om der skal ske en udvisning. Det kan man ikke bare lave kollektive regler for på den måde, Dansk Folkeparti lægger op til.
Men med det sagt arbejder regeringen på at udfordre konventionerne, så vi kan få mere selvbestemmelse over, hvem der må opholde sig i Danmark, og hvem der skal have en enkeltbillet ud af landet. Ud over at vi har et arbejde i gang, som handler om at få lidt bedre styr på de internationale konventioner og på Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols praksis, så har vi, som jeg sagde før, også gennemført en række forbedringer på det her område siden 2019.
Vi har hævet en lang række straffe, bl.a. for personfarlig kriminalitet. Vi har gjort det nemmere at udvise, senest med – som ministeren også var inde på – afskaffelsen af de sidste trin fra 1980'ernes trappestigemodel, som giver undtagelser i forhold til udvisning, når det gælder specifikke former for kriminalitet. Det træder i kraft i indeværende år. Mere af det skal gøres, og det vil vi sådan set gerne være med til fra Socialdemokratiets side. Vi har bare nogle lidt andre greb i værktøjskassen, end Dansk Folkeparti lægger op til.
Så vil jeg, som jeg lidt har for vane at gøre, slutte af med at komme med et par kommentarer til det her beslutningsforslags valg af argumenter. Altså, hvis man kigger i bemærkningerne til forslaget, står der:
»Den svenske regering har som konsekvens af udviklingen i Sverige taget initiativ til, at bandekriminelle skal kunne udvises uden at være dømt ...«.
Jeg har læst den artikel i Kristeligt Dagblad fra den 28. maj 2024, som man henviser til. Der står rigtignok – og det er jo ikke et direkte citat, men det står der – at regeringen vil gøre det muligt at udvise bandemedlemmer af landet, selv om de ikke er dømt for kriminalitet. Jeg vil bare sige til Dansk Folkeparti, at jeg ikke i min egen researchfase har kunnet finde nyhedsartikler på svensk, som siger, at en sådan lovgivning er trådt i kraft. Der er sat noget undersøgelsesværk i gang, men der er ikke noget, der tyder på, at Sverige her er kommet op med en model for udvisning, som går videre end de danske regler.
I Danmark er det jo også sådan i dag, at vi administrativt f.eks. kan udvise folk, der er til fare for statens sikkerhed. Så administrative udvisninger er sådan set jo muligt i de danske regler, som de er i dag. Men hvad angår det argument, man bruger, i forhold til Sverige, vil jeg altså sige, at jeg godt kan se, at Kristeligt Dagblad har skrevet det i deres artikel, men jeg kan ikke finde belæg for det i den svenske dagspresse. Så derfor virker det for mig, som om – med al respekt – at en del af argumentationen for det her forslag måske hænger en lille smule med bagdelen i vandskorpen, i hvert fald når det kommer til, hvad der foregår i Sverige.
Med de ord kan Socialdemokratiet ikke støtte forslaget, og jeg skulle hilse fra Alternativet og sige, at det kan de heller ikke.