Tak for det, og tak til forslagsstillerne bag forslaget B 177. Det er jo både borgerne, som har initieret det, og de ordførere, der for at leve op til den her udmærkede tradition med borgerforslag konkret har fremsat forslaget hernede i Folketingssalen om, at regeringen pålægges at stoppe al direkte og indirekte våbenhandel med Israel inklusive F-35-samarbejdet. Det er jo ikke nogen ny diskussion. Vi har haft den i forskellige sammenhænge her tidligere. Regeringens position er jo uændret den samme, hvilket også fører til, at jeg på regeringens vegne opfordrer til, at forslaget ikke fremmes.
Lad mig begynde med at sige, at jeg i lyset af den alvorlige situation i Gaza fuldstændig forstår det store fokus på spørgsmålet om eksport af militært udstyr til Israel og køb af tilsvarende udstyr fra Israel. Ifølge FN er den aktuelle situation, vi er vidner til i Gaza, nu den værste, siden konfliktens start den 7. oktober 2023. Siden genoptagelsen af de israelske kamphandlinger i Gaza den 18. marts er over 2.800 mennesker blevet dræbt og mere end 7.800 såret. Oven i det kommer så Israels intensiverede militære offensiv, som kan få uoverskuelige konsekvenser for civilbefolkningen i en allerede desperate humanitær situation, hvilket også er noget, jeg har taget klart afstand fra.
Israel har som alle andre lande ret til at forsvare sig selv, selvfølgelig. Men det rokker ikke ved, at regeringen ser med den allerstørste alvor på Israels ageren i Gaza. Vi følger i Udenrigsministeriet nøje situationen og udviklingen på jorden. Det er derfor også et helt centralt element i de udenrigs- og sikkerhedspolitiske vurderinger, som Udenrigsministeriet foretager, når det gælder eksport af militært udstyr og dual use-produkter til Israel. Det er jo det, der er kernen i diskussionen her i dag. Vi har i morgen, må det være, idet jeg tror, det er tirsdag i dag – det er det – en forespørgselsdebat, der handler om den humanitære situation, som jeg ser på med stor alvor, og jeg ser også frem til debatten på den baggrund, men nu handler det våbeneksport, og derfor vil jeg ganske kort opridse ressortfordelingen på eksportkontrolområdet.
I Danmark er det Rigspolitiet, der udsteder tilladelser til våbeneksport. Det er Erhvervsstyrelsen, der udsteder tilladelser til eksport af dual use-produkter. Udenrigsministeriet er så høringspart i forbindelse med den konkrete sagsbehandling og bidrager med en udenrigs- og sikkerhedspolitisk vurdering på baggrund af Rådets fælles holdning og Danmarks internationale forpligtelser i øvrigt.
Udenrigsministeriet skærpede tilbage i marts 2024 tilgangen til eksport af militært udstyr og dual use-produkter til Israel. Det gjorde vi på baggrund af en samlet vurderingen af den alvorlige situation. Det betyder, at der nu anlægges en meget restriktiv linje i vurderingen af konkrete sager om eksport til Israel. Udenrigsministeriet vurderer altså med andre ord, at eksport af militært udstyr og dual use-produkter til Israel som udgangspunkt er problematisk. Ansøgningerne vurderes så fortsat fra sag til sag, men den skærpede tilgang betyder, at vurderingen sker ud fra en meget restriktiv linje.
Udenrigsministeriet bliver hørt af Rigspolitiet i alle sager om direkte eksport af militært udstyr til Israel og i sager om eksport via et andet land med Israel som kendt slutbruger. Når Udenrigsministeriet i den forbindelse foretager en konkret udenrigs- og sikkerhedspolitisk vurdering, inddrages alle relevante forhold. Det gælder også udviklingen i regionen, FN-rapporter, domstolsafgørelser i andre lande, afgørelser og udtalelser fra Den Internationale Domstol samt arrestordrerne fra Den Internationale Straffedomstol.
Hvis det vurderes, at en konkret ansøgning ikke lever op til kriterierne i EU's fælles holdning eller FN's våbenhandelstraktat, vil Udenrigsministeriet udtale sig imod, at den konkrete ansøgning imødekommes. Jeg kan i den forbindelse meddele, at Justitsministeriet den 22. maj 2025 har oplyst, at Rigspolitiet ikke siden skærpelsen af Udenrigsministeriets linje har udstedt nye tilladelser til permanent udførsel af militært udstyr til Israel som slutbrugerland.
Skærpelsen af Udenrigsministeriets linje gælder direkte eksport af militært udstyr til Israel og i sager om eksport via et andet land, hvor Israel er kendt slutbruger. Men forslaget, vi behandler i dag, berører så også danske virksomheders eksport til F-35-programmet. Når det gælder danske virksomheders ansøgninger om eksport af delkomponenter til F-35-programmet, foregår eksportkontrollen i Danmark ofte med USA som modtager. Derfor er eksport til F-35-programmet typisk omfattet af rammevurderingen for EU-, EFTA- og NATO-lande.
Det skyldes, at det på ansøgningstidspunktet som regel ikke er kendt, om og i givet fald hvilke F-35-partner- og -brugerlande det færdige produkt med de pågældende delkomponenter eventuelt skal videresælges til. En eventuel senere eksport af det færdige produkt vil herefter foregå i henhold til amerikansk eksportkontrol.
Dansk våbeneksport til USA er som nævnt omfattet af Udenrigsministeriets rammevurdering for EU-, EFTA- og NATO-lande. Rammevurderingen udgør en samlet udenrigs- og sikkerhedspolitisk vurdering af de pågældende lande på baggrund af kriterierne i Rådets fælles holdning og FN's våbenhandelstraktat, og samtidig har rammevurderingen til formål at forenkle sagsbehandlingen i forhold til en kreds af Danmarks nærmeste allierede. Der er altså tale om lande, der enten er underlagt samme eksportkontrolforpligtelser, eller som vurderes at forfølge samme principielle hensyn som Danmark i deres nationale eksportkontrol.
Det er Udenrigsministeriets vurdering, at USA forfølger de samme principielle hensyn og pejlemærker i deres eksportkontrol som Danmark og vores øvrige allierede, herunder bl.a. hensynet til menneskerettigheder, humanitær folkeret og regional stabilitet. Generelt kan jeg sige, at USA ligesom Danmark foretager en konkret og individuel vurdering af, hvorvidt man vil tillade eksport af våben og militært udstyr. Det er i den forbindelse også værd at fremhæve, at Udenrigsministeriet bekendt har ingen andre F-35-partnerlande indstillet levering til det globale F-35-samarbejde. Udenrigsministeriet sikrer løbende, at de enkelte vurderinger i rammevurderingen på ethvert tidspunkt er aktuelle. Rammevurderingen bliver derudover revurderet årligt, samt når de udenrigs- og sikkerhedspolitiske forhold i de pågældende lande tilsiger det. Og henset til den seneste udvikling vil jeg gerne understrege, at vi er særlig opmærksomme på de enkelte vurderinger i rammevurderingen.
For så vidt angår F-35-programmet bør det også nævnes, at Forsvarsministeriet har oplyst, at F-35-reservedele, som er placeret på lageret i Skrydstrup, indgår i F-35-programmets globale reservedelspulje for alle F-35-lande, inklusive altså Israel. Disse reservedele er amerikansk ejede, og de forbliver amerikansk ejendom, også når de flyttes rundt. Af den grund vurderer Forsvarsministeriet, at reservedelene er undtaget krav om dansk eksporttilladelse. Såfremt USA efter en flytning fra Skrydstrup måtte lade ejerskabet overgå til en anden stat og dermed eksportere reservedelen, har USA ansvaret for at udføre eksportkontrol. I forhold til import af våben og militært udstyr fra Israel oplyser Forsvarsministeriet, at det følger af lovgivningen på området, at der i forbindelse med anskaffelser af forsvarsmateriel som udgangspunkt ikke må diskrimineres på baggrund af nationalitet – dette, medmindre væsentlige nationale sikkerhedshensyn tilsiger, at der skal være tale om en dansk leverandør.
Når Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse gennemfører udbud af anskaffelser, tages der hensyn til både operative krav, pris, leveringstid og kvalitet samt en række andre krav, som omhandler bl.a. miljø, korruption, arbejdstager- og menneskerettigheder samt EU's og FN's sanktionsliste. Herudover oplyser Forsvarsministeriet, at det danske forsvar i dag råder over flere systemer, der er produceret af israelske virksomheder, og der ses ikke grundlag for generelt at udelukke potentielle israelske leverandører i forbindelse med kommende anskaffelser til forsvaret. Hvis der måtte være opfølgende spørgsmål til F-35-reservedelslageret eller Danmarks indkøb af militært udstyr, skal jeg henstille til, at de stilles til forsvarsministeren.
Så konklusionen er hermed den, at regeringen ikke støtter det fremsatte beslutningsforslag. Det skyldes først og fremmest, at Udenrigsministeriet allerede har skærpet tilgangen til våbeneksport til Israel, og at vi som sagt anlægger en meget restriktiv tilgang. Det er samtidig vurderingen, at Danmarks tilgang til eksportkontrol, også når det gælder F-35-programmet, er i overensstemmelse med Danmarks EU-retlige og internationale forpligtigelser. Det samme gør sig gældende for de juridiske rammer for håndteringen af amerikansk ejede F-35-reservedele. Det er som oplyst af Forsvarsministeriet ligeledes vurderingen, at der ikke er grundlag for generelt at udelukke potentielle israelske leverandører i forbindelse med kommende anskaffelser til forsvaret. Med det siger jeg tak til forslagsstillerne for fremsættelsen.