Tak. Jeg er utrolig glad for den debat, vi har haft i dag, for jeg synes, det er et gennembrud, at ministeren nu vil lade tre ministerier kigge på den her problemstilling. Jeg har haft utrolig svært ved at forstå, at vi ikke med det samme bare har installeret det her udstyr og den her teknologi, som kan fjerne både stoffer og våben fra markedet i Danmark. Jeg synes, det har været bekymrende at høre beretningerne fra dao om, at toldmyndighederne, som fik udleveret narko, faktisk kom tilbage med det dagen efter og sagde: Politiet vil ikke have det, og vi vil ikke have det. Der har også været nogle våben, som man måtte køre over med en truck, fordi man ikke kunne få politiet til at afhente dem. Så der har helt klart være noget miskmask mellem myndighederne om, hvem der har ansvaret for hvad. Det håber jeg også at arbejdsgruppen kommer til at løse, så vi får en klar arbejdsfordeling og får de her ting af gaden.
Jeg har stillet utrolig mange spørgsmål til den her sag, og jeg har besøgt daos pakkecentral i Fredericia ikke mindre end tre gange for at sætte fokus på den her problemstilling. Senest var det jo sammen med Retsudvalget. Jeg har da selv haft den tanke – og måske har begge systemer været overbebyrdede, for man kan i hvert fald læse, at Toldstyrelsen løbende beretter om, hvor meget der strømmer ind i landet, og vi har hele debatten om politiet, der vasker sager, fordi de ikke har ressourcerne til at efterforske – om den her tidligere modstand har skyldtes, at man simpelt hen har forsøgt at beskytte sig mod nye opgaver. Det er selvfølgelig en relevant bekymring.
Hvis man i Holland, hvor man brugte teknologien i et forsøgsprojekt, fandt 400 pakker med ulovlige produkter i inden for en uge på ét teststed – og jeg har hørt, at vi har omkring 7-9 pakkecentraler i Danmark – så det var 0,2 pct. af pakkerne, og man forudså med 60 pct.s nøjagtighed, hvad kan man sige, ulovlige pakker, så kan jeg jo godt regne ud, at det kommer til at give et hav af sager, som politiet skal visitere og måske også efterforske.
Jeg er jo enig med Alternativet i, at vi selvfølgelig ikke skal miste muligheden for at efterforske dér, hvor vi kan, og dér, hvor det giver mening ligesom at gå videre med sagen, i forhold til om det er organiseret. Så min tanke er sådan set ikke at fratage politiet muligheden for at gøre den slags. Jeg tror bare, det vil være urealistisk, hvis vi har, lad os sige 2.000 pakker, måske endda flere, om måneden, hvor der skal lave sagsbehandling på det hele. Så synes jeg, det ville være vigtigst bare at få konfiskeret de her ting, få dem taget af markedet, så de i det mindste ikke kommer videre, og få lavet en proces, hvor vi hurtigt kan destruere ulovlige varer. Så man skal selvfølgelig stadig have mulighed for at efterforske, hvis det er det, man vil, men vigtigst af alt er, at det her ikke skal ud i omløb.
I det hollandske distributionscenter DPD NL blev der i 2023 scannet 17,6 millioner pakker. Ud af dem blev der identificeret 22.264 forsendelser med ulovligt indhold, og det var efter at toldmyndighederne havde behandlet dem og scannet dem for ulovlige varer. Så det her er en meget sikker og meget mere effektiv og meget hurtigere teknologi, end hvis man f.eks. står nede ved grænsen og bruger de her store lastbilscannere, som bare er ringere til at opdage de her ting. På et pakkedistributionscenter har man hver enkelt pakke i hånden, så det giver en helt anden proces.
I det engelske distributionscenter DPD UK blev der scannet 40 millioner pakker, og her blev der standset 31.185 pakker. Det var resultatet efter et års installation. I hvert af de sorteringscentre, hvor den her teknologi er installeret, beslaglægges der årligt for 25 mio. euro narkotika – det er den estimerede markedsværdi. Så der er jo ingen tvivl om, at vi står med et potentielt vigtigt og meget revolutionerende redskab her. Det, som jeg synes er interessant, er, at det ikke behøver at koste myndighederne noget, og at der er flere, der sådan har spurgt til, om det ikke bliver en stor og uoverstigelig omkostning for pensionsselskaberne. Selve teknologien koster omkring 700.000 kr., så det er jo nok noget, de fleste har råd til, og så koster det selvfølgelig også en lille smule i drift.
Det vigtige er bare, at man jo ikke bare i ét pakkedistributionsselskab kan gå videre med den her teknologi. Jeg tror, dao har meget lyst til selv at installere den, men punkt 1, så skal de jo have nogle myndigheder, der så også gider at hente det, som de finder, og punkt 2, hvis dao gør det her alene, er smuglerne jo heller ikke dummere, end at de bruger et andet pakkedistributionsselskab en anden gang. De siger faktisk, at på grund af den meget medieomtale, der har været af det her problem, kan de faktisk fornemme, at pakkerne allerede ryger et andet sted hen. Derfor er det vigtigt, at det bliver et krav til alle sammen.
Det her handler jo om, at vi står med en, hvad kan man sige, opioidkrise i Danmark. Der er bare unge, der kommer rigtig galt af sted, og der er distributører, både indenlands og udenlands, som bruger pakkesystemet. Vi hører om, hvordan man kan få en pakke til at cirkulere, ved at man sender den til ét sted, og så ryger den tilbage, når den ikke bliver afhentet, og så kan man lable den om, og så sender man den til et nyt sted, og på den måde bruger man simpelt hen hele pakkesystemet som opbevaringssted for narko. Man behøver ikke at have det hjemme hos sig selv; man kan blive ved med at sende det rundt, indtil den dag, har en køber, og så labler det om, og så bliver det sendt direkte til køberen. Det er en anden problemstilling, som jeg synes at arbejdsgruppen også skal undersøge og tage med sig, for lige nu er der ingen, der har hjemmel til at åbne indenlandske forsendelser. Skattevæsenet har det i hvert fald ikke, men det tror jeg faktisk de har brug for for også at kunne opdage noget af det, der sådan bliver distribueret ad den vej.
Så jeg synes, at vi har haft en rigtig god debat i dag, og jeg er rigtig glad for, at der nu bliver nedsat den her arbejdsgruppe. Det tror jeg er ret vigtigt. Jeg håber på, at vi kan lande en beretning, som både adresserer arbejdsgruppen og måske også en tidsramme for, hvornår vi kunne forestille os at det her var færdigt, måske endda også med et forsøg, vi kan køre, hvor vi kan finde ud af, hvad det her egentlig kan kaste af sig, hvis vi virkelig bruger den her teknologi, og så vi kan se værdien af det, inden vi måske laver lovgivning. Det håber jeg at vi finder sammen om i Retsudvalget, så der har vi en lille drøftelse foran os. Tak for debatten.