Tak for ordet, og tak for muligheden for at italesætte en rigtig vigtig dagsorden. Det kan jo være svært at være pårørende, når ens familie eller venner bliver syge, svækkede eller på anden vis står i en vanskelig livssituation, og det er også en problemstilling, som vi som velfærdssamfund skal tage hånd om. Derfor gør vi som samfund jo også rigtig meget allerede for at tage hånd om pårørende, f.eks. når deres familie eller venner står i en vanskelig situation. Regeringen har sammen med flere af Folketingets partier igangsat initiativer, som skal hjælpe og styrke inddragelsen af pårørende.
Heldigvis bliver pårørende jo også mange steder i dag set som en ressource, som man i højere og højere grad ønsker at inddrage. F.eks. har jeg jo selv tidligere som regionsrådsformand været med til at fjerne skiltene med besøgstider på vores sundhedsafdelinger på hospitalerne, således at man som pårørende kunne komme og deltage ikke kun mellem kl. 10.00 og kl. 14.00, men på alle tider af døgnet.
Men en ting er jo at se pårørende som en ressource, der er også behov for, at man alle steder er opmærksomme på, at pårørende også selv kan have brug for støtte, og at pårørende undervejs bliver set og anerkendt som mennesker med egne behov. Efter lovgivningen på det sociale område er det sådan, at kommunerne allerede i dag har pligt til at tilbyde gratis rådgivning til børn, unge og voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Kommunen er i den forbindelse også forpligtet til at rådgive den pågældende borgers pårørende, der indgår i dennes nære sociale netværk. Hjælp og støtte til både børn og forældre som pårørende er netop noget, vi ved er helt afgørende, både fordi de har ressourcer og er ressourcepersoner i den persons liv, som har brug for hjælp og støtte, men også netop fordi vi bliver nødt til at passe på de pårørende selv. Med barnets lov findes en lang række hjælpeindsatser og støttende indsatser til børn eller unge såvel som til deres familier og forældre.
For så vidt angår forældre som pårørende, lægger regeringen med det netop præsenterede psykiatriudspil »En stærkere psykiatri – En samlet 10-årsplan for psykiatrien« bl.a. op til at styrke indsatsen over for forældre og andre pårørende til personer med psykisk sygdom eller en udviklingsforstyrrelse. Vi skal som samfund bedre kunne gribe pårørende, når de står i en enormt sårbar situation. Man kan ofte godt føle sig alene eller føle, at man trækker alt, alt for hårdt på den øvrige familie eller sine venner, og det kan man helt sikkert mærke, når man står i situationer, hvor ens barn er ramt af psykisk sygdom.
Derfor lægger regeringen op til en styrkelse af undervisnings- og støtteforløb for pårørende til personer med psykisk sygdom. Det skal bl.a. ske gennem en styrkelse af de eksisterende pårørendetilbud samt oprettelsen af et nyt landsdækkende tilbud særlig målrettet forældre, og det skal Bedre Psykiatri – Landsforeningen for pårørende bistå med.
Går vi videre til børn og unge, ser vi jo også dem som pårørende. Det er desværre nogle af dem, som ofte overses. Det at være søster eller bror til et barn eller en ung, som enten lever med sygdom eller et kronisk problem i sundhedsvæsenet eller er handicappet, er et område, som der gennem tiden på forskellig vis har været stor politisk bevågenhed omkring. For disse unge er i langt højere grad udsat på en række parametre, hvor bl.a. børn som pårørende til f.eks. forældre med en psykisk lidelse er i særlig risiko for selv at opleve mistrivsel.
Det skal stå uden for enhver tvivl, at vi skal gribe børn og unge i mistrivsel langt tidligere, end det hidtil har været tilfældet. Det gør vi bl.a. med de lettilgængelige tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel og med symptomer på psykisk lidelse, som kommunerne er i fuld gang med at udrulle, og med regeringens psykiatriudspil ønsker regeringen at afsætte et trecifret millionbeløb til at styrke og videreudvikle de lettilgængelige tilbud.
Ligeledes kan det nævnes, at der i 2023 blev indgået aftale med samtlige Folketingets partier om bedre hjælp til børn og unge, som er pårørende. Det kan eksempelvis være børn, der er pårørende til forældre, der lider af kritisk sygdom som f.eks. kræft, en psykisk lidelse eller alvorligt misbrug.
Med aftalen afsatte man 5 mio. kr. årligt i 2023-2025 til bl.a. systematisering af sundhedspersonalets opsporingsarbejde af børn, som er pårørende, samt opkvalificering af sundhedspersonalet i at håndtere børn, som er pårørende. Samtidig vil jeg også nævne, at der i regeringens netop præsenterede psykiatriudspil også indgår et initiativ for at styrke civilsamfundets organisationer for mennesker, der lever med psykisk mistrivsel eller psykisk lidelse.
På handicapområdet har regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre i maj 2024 indgået en rammeaftale om en langsigtet og bæredygtig udvikling af handicapområdet. Et af initiativerne i aftalen handler om, at der skal være en bedre og øget inddragelse af brugere og pårørende på socialområdet. Bl.a. skal der ses på muligheden for at give brugere og pårørende ret til at oprette råd eller lignende, hvis man bor på et botilbud, og det skal bidrage til bedre samarbejde og kommunikation mellem beboerne, tilbuddene, de pårørende og sagsbehandlere. Der er nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af parterne i Sammen om Handicap, som sammen skal kigge på, hvordan vi kan omsætte det initiativ til virkelighed.
På det socialpsykiatriske område er pårørende i fokus et af principperne i den recoveryorienterede, rehabiliterende tilgang, hvor der lige præcis skal være fokus på borgerens håb, drømme, ønsker og ressourcer. Det er en tilgang, som bliver udbredt af Social- og Boligstyrelsens indsatsteam i regi af 10-årsplanen for psykiatrien og mental sundhed fra 2022. Da ordføreren for Danmarksdemokraterne og jeg selv jo tidligere har samarbejdet i Region Hovedstaden, ved ordføreren også, at det er noget af det, som er rigtig vigtigt for os begge to at arbejde videre med.
Som social- og boligminister har jeg jo ansvaret for socialområdet, men da beslutningsforslaget går på at styrke pårørendes retsstilling på tværs af social-, handicap-, sundheds- og ældreområdet, vil jeg bare lige kort berøre nogle af de regler og initiativer, som gælder på sundheds- og ældreområdet, og som ligger uden for mit ressort. På sundhedsområdet gælder der regler, som skal sikre en balance mellem på den ene side patientens ret til fortrolighed med behandleren, lægen, sygeplejersken og på den anden side sundhedspersoners mulighed for at inddrage familie eller tætte venner og bekendte, hvis det er det, man har tilbage, og give dem generelle informationer om, hvad det er, der sker.
Patienter har efter sundhedslovens § 40 krav på fortrolighed fra sundhedspersoners side. Patienten kan dog altid vælge at give samtykke til, at sundhedspersoner kan dele oplysningerne med deres pårørende, og de kan også definere, hvem de anser som deres nærmeste pårørende. Sundhedspersoner kan ligeledes uden at overtræde tavshedspligten informere pårørende om generelle forhold vedrørende en sygdom, behandlingsmulighederne og om de pårørendes muligheder for at yde eller selv at få støtte mere generelt.
Alligevel ved vi, at der er mange pårørende til mennesker, der lever med psykiske sygdom, som ofte føler sig efterladt på sidelinjen uden viden om, hvad det egentlig er, deres nærmeste bliver behandlet for, eller hvad der sker i sagen. Derfor er Styrelsen for Patientsikkerhed lige nu i gang med et arbejde, der dels har til formål at modernisere deres vejledning om sundhedspersoners tavshedspligt, dialog og samarbejde med patientens pårørende, dels at udbrede viden om sundhedspersoners eksisterende muligheder for inddragelse af pårørende.
Individer har derudover ret til tilskud til behandling hos psykolog, hvis man bl.a. er pårørende til personer, der er ramt af en alvorlig og invaliderende sygdom, eller er pårørende til alvorligt psykisk syge personer.
For så vidt angår ældreområdet, indgik regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre i april 2024 en aftale om reform af ældreområdet. Aftalepartierne anerkendte her, at det kan være hårdt at være pårørende til svækkede ældre, og det blev derfor besluttet, at pårørende ligesom i dag skal have tilbud om at kunne blive afløst og modtage aflastning. Aftalepartierne var også enige om at anerkende den vigtige rolle, som pårørende spiller i mange ældres liv. Det er jo ofte de pårørende, der er bærere af det liv, der er levet, og den person, man måske var, særlig ved demens og alzheimer, og som kan fortælle om, hvordan den pårørende var, før sygdommen ramte. Det afspejles bl.a. i ældrelovens bærende værdi om tæt samspil med pårørende, som træder i kraft her 1. juli 2025.
I forbindelse med implementeringen af ældrereformen vil der blive udarbejdet vejledninger til medarbejdere og ledere om god praksis for samarbejde med og inddragelse af pårørende. Der udarbejdes også lettilgængelig information til borgere og deres pårørende, der skal fungere som støtte og rådgivning til, hvordan man kan navigere i ældreplejen. Der er med aftalen skabt en klar forventning til leverandører af ældrepleje om at samarbejde med pårørende i forbindelse med tildeling og udførelse af hjælpen i det omfang, den enkelte ældre såvel som den pårørende ønsker det.
Foruden de igangsatte initiativer og de forskellige regler, der gælder for pårørende på tværs af social-, handicap-, sundheds- og ældreområdet, bliver pårørendeområdet også løftet med støtte fra SSA-midler, altså udmøntningen på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet til en række organisationer. Det er midler, vi afsætter hvert eneste år i fælles forhandling med alle partier i Folketinget.
Der er ikke nogen tvivl om, at der er store gevinster for fagpersonalet ved at blive bedre til at inddrage pårørende. Det mener jeg ikke at vi har brug for en analyse til at afdække. Det findes der allerede masser af forskning der viser. Til gengæld er det jo selvfølgelig stadig rigtig vigtigt at arbejde på at sikre, at det også sker i praksis, og at reglerne er gode nok på området. Det er der rigtig mange initiativer sat i gang for at sikre, og i det lys og da der igangsat flere initiativer om rammerne for pårørende, indstiller regeringen, at beslutningsforslaget afvises.