Først og fremmest vil jeg gerne takke forslagsstillerne for debatten her i salen i dag. Skal der være bederum på offentlige uddannelsesinstitutioner eller ej? Den debat er både vigtig og relevant, og det er godt, at vi kan tage den. Spørgsmålet er så, om vi fra Christiansborgs side skal træffe beslutning om, hvorvidt uddannelsesinstitutioner skal have ret til at lave såkaldte bederum, eller om vi skal lade det være op til uddannelsesinstitutionerne og et ledelsesmæssigt ansvar, hvad deres lokaler stilles til rådighed til. Det er som sagt en god og vigtig debat. Den indeholder utrolig mange dilemmaer og overvejelser, som er væsentlige for vores demokrati og for vores forståelse af samfundsopbygningen. Derfor håber jeg virkelig også, at vi kan tage debatten her i dag med det formål, at vi får afvejet argumenter mod hinanden.
Debatten handler ikke om retten til at tro. Det er en grundlovssikret rettighed, som vi har i Danmark, og som vi hylder, og at konkludere, at debatten her i dag blot handler om at forsvare rettigheden mener jeg vil være alt for banalt. Fra mit perspektiv handler debatten derimod om, at ingen skal presses til at tro eller praktisere sin tro på en bestemt måde. Debatten handler om, at retten til at praktisere sin tro på en uddannelsesinstitution ikke må fratage unges frihed til selv at vælge, hvem de ville være her i livet, og hvordan de selv vil leve med deres tro, og om de overhovedet vil have en religiøs tro som følgesvend i livet. Debatten handler også om, hvad vores uddannelsesinstitutioner i Danmark skal rumme. Den handler om ledelsesansvar på uddannelsesinstitutioner versus styring fra Christiansborg. Lad mig starte med det første.
Retten til ikke at blive presset til at tro eller praktisere sin tro på en bestemt måde. Vi kan og må aldrig acceptere, at uddannelsesinstitutioner lægger gange, klasser eller lokaler til, at unge presses til at udøve en tro. Det kan da ikke være nogen som helst tvivl om. Og der kan ikke være nogen som helst tvivl om, at religiøs kontrol ikke må finde sted noget som helst sted. Der må heller ikke være tvivl om, at det er en ledelsesopgave på enhver uddannelsesinstitution at sikre, at den slags ikke foregår – bederum eller ej.
Så er vi landet i den anden del af det, der gør debatten her interessant. Tror vi som Folketing på, at ledere, der er på vores uddannelsesinstitutioner, kan varetage opgaven med at sikre, at der ikke forekommer religiøs kontrol? For nylig valgte Syddansk Universitet eksempelvis at lukke deres stillerum, og på Københavns Universitet må der ikke forefindes nogen former for religiøse remedier eller andet ud over universitetets inventar. Det viser, at ledere er i stand til at skride ind. Universitetsrektorerne har også forvisset offentligheden om, at de gerne vil påtage sig det ledelsesmæssige ansvar for at undgå religiøs kontrol i og omkring bederum.
Men er det overhovedet rimeligt, at vi pålægger uddannelsesinstitutioner det ledelsesansvar? Hvorfor ikke træffe beslutningen på Christiansborg? Det sidste vil vi fra Socialdemokratiets side ikke afvise. Så når vi ender med ikke at støtte forslaget her i dag, er det, fordi vi synes, at det er vigtigt, at sådan en beslutning træffes på et bredere grundlag end det, vi har i dag, fordi det omfatter alle typer af uddannelsesinstitutioner. Derfor har undervisningsministeren igangsat en undersøgelse af forholdene på hans område. Det skal sikre, at vi finder ud af, om der er et behov for, at vi laver regler på Christiansborg, og i så fald hvad det er for nogle regler, vi laver, på Christiansborg. Eksempelvis kan vi jo godt lukke bederummene, hvilket kunne være nærliggende, men hvis den sociale kontrol foregår andre steder end i bederummene, er det jo væsentligt, at vi tager det perspektiv også. Så når det arbejde foreligger, er vi klar til at drøfte spørgsmålet med den viden, som er nødvendig.
Det skal dog stå fuldstændig klart, at vi ikke acceptere nogen som helst religiøs kontrol på vores uddannelsesinstitutioner, hverken i bederum, på gange komme i et omklædningsrum, i kantiner, på grønne områder eller noget som helst andet sted. Det signal er sendt til samtlige danske uddannelsesinstitutioner, og derfor er det også vores klare forventning, at problemstillingen tages dybt alvorlig alle steder, og at der sættes ind dér, hvor der måtte være problemer.
Vi kan ikke støtte forslaget her i dag, som det ligger, men vi vender tilbage til debatten, når undervisningsministerens arbejde foreligger. Og så skal jeg hilse fra Enhedslisten og sige, at de heller ikke kan støtte forslaget.