L 117 Forslag til lov om ændring af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. og lov om individuel boligstøtte.

(Afskaffelse af indtægtsregulering som følge af pensionistens egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg, justering af regler med henblik på mere rimelige pensionsberegninger m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 26-04-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 02-05-2023
Betænkning afgivet 24-05-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 30-05-2023
3. behandlet, vedtaget 01-06-2023
Ministerområde:
Beskæftigelsesministeriet
Resumé:
Forslaget sikrer, at folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg udbetales uafhængigt af pensionistens egen indtægt ved personligt arbejde. Derudover foretages der med forslaget en række præciseringer og ændringer i reglerne om opgørelse af indtægtsgrundlaget og reglerne om omregning og efterregulering af social pension.

Formålet med forslaget er at gøre det mere attraktivt for seniorer at bidrage på arbejdsmarkedet og at skabe en forenkling af pensionssystemet.

Forslaget udmønter dele af aftalen "En ny reformpakke for dansk økonomi" fra januar 2022, som blev indgået mellem den daværende regering (Socialdemokratiet), Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2023, mens elementerne om afskaffelse af indtægtsregulering som følge af pensionistens egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg og de mere rimelige pensionsberegninger får virkning fra den 1. januar 2024.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 106 (S, V, M, SF, DD, LA, KF, Jette Gottlieb (EL), RV, DF, ALT, NB og SP), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 4 (EL). Ved en fejl stemte Jette Gottlieb (EL) for forslaget.