SPØRGETIDEN STARTER KL. 15.00.
Forespørgsel til finansministeren og sundhedsministeren om en plan for genåbningen af Danmark. (Hasteforespørgsel).
Af Martin Geertsen (V) m.fl.
().
Eventuel afstemning udsættes.
2) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetid).
(Se dagsordenens næste sider).
FORESPØRGSEL NR. F 40:
Forespørgsel til finansministeren og sundhedsministeren:
Vil ministeren tage initiativ til udarbejdelse af en plan for genåbningen af Danmark med udgangspunkt i den faglige referencegruppes anbefalinger, herunder i forhold til uddannelsesområdet, liberale erhverv, detailhandel m.v.?
Af Martin Geertsen (V), Karsten Lauritzen (V) og Ellen Trane Nørby (V).
SPØRGSMÅL:
1) Til statsministeren af:
Peter Skaarup (DF):
Mener statsministeren, at regeringen har talt usandt over for befolkningen på pressemødet den 11. marts 2020, da statsministeren sagde, at nedlukningen skete på baggrund af »myndighedernes anbefaling«?
(Spm. nr. S 828).
2) Til udenrigsministeren af:
Morten Messerschmidt (DF):
Hvorfor påstod udenrigsministeren i spørgetiden onsdag den 20. januar 2021, at EU’s investeringsaftale med Kina ikke indeholder bestemmelser om liberalisering af adgangen til det europæiske arbejdsmarked eller ændringer i visumregimet, når aftalen tydeligvis vil lette adgangen for specialiseret arbejdskraft til det europæiske arbejdsmarked?
(Spm. nr. S 792, skr. begr.).
3) Til udenrigsministeren af:
Naser Khader (KF):
Vil udenrigsministeren svare på, hvordan regeringen har tænkt sig at konfrontere den russiske præsident, Vladimir Putin, så det står klart, at Danmark fordømmer den russiske regerings magtanvendelse over for oppositionen, herunder den nu fængslede Aleksej Navalnyj, og vil ministeren samtidig redegøre for, hvordan den danske regering planlægger at lægge pres på EU for at indføre nye sanktioner mod Rusland?
(Spm. nr. S 814, skr. begr.).
4) Til justitsministeren af:
Morten Messerschmidt (DF):
Hvad er ministerens holdning til, at næsten hver fjerde fængselsbetjent er forsvundet siden 2012, samtidig med at antallet af indsatte i fængslerne er steget til det højeste antal i 10 år, og hvad vil ministeren gøre for at sikre flere fængselsbetjente til landets fængsler fremadrettet?
(Spm. nr. S 810, skr. begr.).
5) Til social- og ældreministeren af:
Karina Adsbøl (DF):
Mener ministeren, at børn skal have mulighed for at ophæve en tvangsbortadoption, som de ikke selv har haft indflydelse på, og hvor gammelt skal barnet i så fald være for at få den ret?
(Spm. nr. S 824 (omtrykt). Medspørger: Morten Messerschmidt (DF)).
6) Til social- og ældreministeren af:
Karina Adsbøl (DF):
Mener ministeren, at et barns stemme også skal vægtes, hvis barnet ikke vil anbringes, eller hvis barnet vil hjemgives?
(Spm. nr. S 825 (omtrykt). Medspørger: Morten Messerschmidt (DF)).
7) Til skatteministeren af:
Pernille Skipper (EL):
Vil ministeren redegøre for, hvordan man vil tilgå de offentlige overenskomstforhandlinger og sikre en økonomisk forhandlingsramme, der giver plads til et mærkbart lønløft til de ansatte i den offentlige velfærdssektor, der gennem deres indsats under coronakrisen har dokumenteret, hvor værdifulde de er for det danske samfund?
(Spm. nr. S 827).
8) Til sundhedsministeren af:
Andreas Steenberg (RV):
Hvad mener ministeren om Avisen Danmarks afsløringer af processen bag planerne om at lukke for børnekræftbehandling uden for København, og vil ministeren se til at få stoppet planerne, hvis der ikke kan fremlægges faglig begrundelse herfor?
(Spm. nr. S 819, skr. begr.).
9) Til sundhedsministeren af:
Liselott Blixt (DF):
Mener ministeren, at de risikovurderinger, som myndighederne har lavet, helt uden tvivl slår fast, at man ikke vil kunne åbne efterskoler og højskoler, hvis det sker under hensyntagen til retningslinjer om bl.a. test og afstand, eller er det en vurdering, som regeringen politisk har truffet uden skelen til risikovurderinger?
(Spm. nr. S 823).
10) Til sundhedsministeren af:
Liselott Blixt (DF):
Mener ministeren, at det kan forsvares ud fra et risikosynspunkt, at det kun er de autoriserede faggrupper, som må holde åbent, selv om f.eks. en fodterapeut og en fodplejer har præcis lige så nær kontakt til deres klienter, og ligesom en fysioterapeut har lige så nær kontakt til sine klienter som en massør?
(Spm. nr. S 826).
11) Til transportministeren af:
Mette Thiesen (NB):
Hvornår forventer ministeren at forhandlingerne med Folketingets partier om en ny langsigtet infrastrukturaftale begynder?
(Spm. nr. S 791).
12) Til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af:
Torsten Schack Pedersen (V):
Vil ministeren tage initiativ til at sikre, at der igen kan underskrives eksportcertifikater og forsegles containere fra Fødevarestyrelsen placeret i tilknytning til Claus Sørensen-frysehuset i Hanstholm, således at fødevarevirksomheder i Thy igen kan få denne service lokalt og ikke skal køre en fordyrende omvej til Fødevarestyrelsens lokaliteter andre steder i landet?
(Spm. nr. S 811).
13) Til børne- og undervisningsministeren af:
Jens Henrik Thulesen Dahl (DF):
Kan ministeren oplyse, hvornår den politiske følgegruppe vedrørende covid-19 på Børne- og Undervisningsministeriets område, som lovet af ministeren, får fremsendt de anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, som ministeren baserer sine anbefalinger om restriktioner og tiltag på, så følgegruppen får et sundhedsfagligt grundlag for at tage del i drøftelserne med ministeren om at finde de bedste veje igennem den kommende tid for eleverne på alle de forskellige uddannelser?
(Spm. nr. S 817).
14) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Ulla Tørnæs (V):
Hvad er ministerens holdning til at udarbejde en helhedsorienteret studieplan for studerende med handicap?
(Spm. nr. S 716 (omtrykt). Medspørger: Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)).
15) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Jens Henrik Thulesen Dahl (DF):
Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at studerende med handicap, der har ret til at få tildelt handicaptillæg til su og særlige støtteforanstaltninger (SPS), får tilsagn herom forud for optagelse på en uddannelse, så de studerende ikke er bagud ved studiestart?
(Spm. nr. S 721 (omtrykt). Medspørger: Ulla Tørnæs (V)).
16) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Katarina Ammitzbøll (KF):
Hvad er ministerens plan for at adressere, at nogle studerende kæmper med læringsefterslæb, manglende motivation og afsavn under nedlukningen?
(Spm. nr. S 768).
17) Til erhvervsministeren af:
Torsten Schack Pedersen (V):
Mener ministeren, at Europa-Kommissionens køreplan for bæredygtig virksomhedsledelse, hvor virksomhedsledelse fundamentalt ændres – bl.a. ved at fjerne aktionærers indflydelse og indsætte politiske interessenter i virksomheders bestyrelser for at fremme den bæredygtige dagsorden – er den rette vej at gå, og vil ministeren i forlængelse heraf bestræbe sig på, at sådanne ændringer behandles nationalt, jf. nærhedsprincippet, inden de implementeres?
(Spm. nr. S 816).
18) Til erhvervsministeren af:
Morten Dahlin (V):
Mener ministeren, at det er rimeligt, at selvstændige, der er afskåret fra at tjene penge under nedlukningen af samfundet, bliver givet en mindre coronakompensation end lønmodtagere?
(Spm. nr. S 822).
19) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Ulla Tørnæs (V):
Hvad er ministerens holdning til at placere et nyt modtagecenter for international arbejdskraft i Esbjerg?
(Spm. nr. S 815).
20) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Andreas Steenberg (RV):
Mener ministeren, at det er rimeligt, at danskere og deres udenlandske ægtefæller nægtes ægtefællesammenføring, blot fordi de har bopæl et sted, som indtil 2018 var betegnet som et udsat boligområde, når området i dag er et velfungerende og trygt område?
(Spm. nr. S 818, skr. begr.).
21) Til beskæftigelsesministeren af:
Torsten Gejl (ALT):
Vil ministeren forholde sig til, om det er rimeligt, at sagsbehandlingstiden af et udvalgsspørgsmål er op til 6 måneder, når den normale svarfrist, jf. Folketingets forretningsordens § 8, stk. 6, er på 4 uger?
(Spm. nr. S 758, skr. begr. (omtrykt)).
22) Til kulturministeren af:
Eva Kjer Hansen (V):
Er ministeren enig med et flertal af partier i, at Fredericia Teater skal fastholde deres § 5-bevilling?
(Spm. nr. S 808 (omtrykt)).
23) Til kulturministeren af:
Eva Kjer Hansen (V):
Hvad er ministeren begrundelse for, at Fredericia Teater endnu ikke har fået besked på, at de beholder deres status som § 5-teater?
(Spm. nr. S 809 (omtrykt)).