Beretning af almen art

Samling: 2020-21

Beretning af almen art 2020-21 nr. 31

Beretning om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris forvaltning af tilskud til landbrugere afgivet af Miljø- og Fødevareudvalget den 17. juni 2021
Miljø- og Fødevareudvalget afgav den 17. juni 2021 en beretning om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris forvaltning af tilskud til landbrugere. Beretningen skal ses i sammenhæng med Statsrevisorernes beretning nr. 15/2020 om forvaltning af tilskud til landbrugere, som indeholder skarp kritik.

Landbrugsstyrelsen – under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri – udbetaler årligt ca. 7 mia. kr. i tilskud til landbrugere som led i udmøntningen af EU’s landbrugspolitik, dels som direkte støtte, dels gennem Landdistriktsprogrammet.

Med beretningen bakkede Miljø- og Fødevareudvalget op om Statsrevisorernes skarpe kritik af, at Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i perioden 2014-2019 ikke har sikret en korrekt og tilstrækkelig kontrol af tilskud til landbrugere. Den utilstrækkelige kontrol medfører risiko for, at nogle landbrugere uberettiget har fået tilskud, og at Danmark skal tilbagebetale EU-tilskud som følge af underkendelser fra Europa-Kommissionen. Udvalget opfordrede ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri til at følge op på Statsrevisorernes kritik ved at styrke kvaliteten af ministeriets tilskudsforvaltning og kontrolvirksomhed samt departementets tilsyn hermed. Udvalget opfordrede særlig ministeren til at indskærpe i ministeriet, at lovgivningen skal overholdes, og at der ikke må tages usaglige hensyn i ministeriets forvaltning af tilskudsordninger.
Emne: Folketinget
Dokumentdato: 21-06-2021
Modtaget: 21-06-2021
Omdelt: 21-06-2021

Beretning om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris forvaltning af tilskud til landbrugere afgivet af Miljø- og Fødevareudvalget den 17. juni 2021

AX26685 (pdf-version)
Html-version