Tak.
Jeg tror da, at hvis man bare har lyttet til debatten her, kan man måske komme i tvivl om, hvorvidt den første spørger og den anden spørger er i samme parti, for den første spørger roste regeringen for ambitionerne om at nedbringe de studerendes dimittendalder, og jeg synes, man i spørgsmålet her fra hr.
Esben Lunde Larsen fornemmer, at han ikke helt deler rosen fra Venstres gruppeformand – men den vil vi nu alligevel hæfte os ved, tror jeg, i det fremadrettede.
I hvert fald synes jeg, det er vigtigt med regnestykket her:
Det er rigtigt, at regeringen har en ambition om, at 60 pct.
af alle unge skal have en videregående uddannelse, og det er en ambition, som vi med 2020-planen har anvist finansiering til.
For det første viser vi jo, at for at finansiere det optag, vi allerede satte rekord med i vores første finanslov, nemlig de 54 pct., skal vi finde 1,5 mia.
kr.
ud over det, der var disponeret med i den 2020-plan, som VK-regeringen gik til valg på.
Derudover er der i forhold til det yderligere løft op til 60 pct.
brug for 2 mia.
kr., og dermed bliver det altså 3,5 mia.
kr.
i alt alene til strukturudgifterne, når flere skal have SU og samtidig altså ikke betaler skat, fordi de ikke arbejder, mens de studerer.
Så er det rigtigt, som hr.
Esben Lunde Larsen siger, at alle de her forudsætninger i en mellemfristet plan baserer sig på, at folk kommer i beskæftigelse.
Og der må jeg bare sige, at det gælder for den her plan, det gælder for VK-regeringens tidligere planer, og det gjaldt også for SR-regeringens planer, at det altså i en mellemfristet plan er sådan, at når man sørger for, at der er arbejdskraft tilgængelig på arbejdsmarkedet, giver det også de provenuer, der lægges op til, og det er efter det, man vist kalder helt gængse regneregler.
Så er der spørgsmålet om at komme hurtigere igennem eller, som vi foretrækker at kalde det, en lavere dimittendalder.
Der vil jeg bare stille det retoriske spørgsmål:
Er det at presse nogen, hvis man giver dem mulighed for at starte til februar, i stedet for at de skal vente til næste sommer?
Er det at presse nogen, hvis man reducerer frafaldet gennem en bedre optagelsesprocedure, så de havner på et studium, de rent faktisk ved hvad handler om og har lyst til at fortsætte med?
Er det at presse nogen, hvis vi skaber et SU-system, hvor man har mulighed for at fravælge studiearbejde for i stedet for at indhente noget af det tabte, hvis man har haft en periode med sygdom eller andet?
Det er sådan set bare det, jeg mener:
Til forskel fra det, VK-regeringen lagde op til, kigger vi ikke nøgent på besparelser i SU-systemet.
Vi kigger på, hvordan vi kan skabe et bedre og mere sammenhængende uddannelsessystem, som giver en lavere dimittendalder, og det er det, der er målsætningen for os.