(Ordfører for forslagstillerne)
Per Clausen (EL):
Jeg synes, at også dette har været en ganske spændende debat, hvor der selvfølgelig er blevet luftet nogle grundlæggende ideologiske forskelle mellem partierne, og det er jo fint nok.
En af de ting, der blev fremhævet - naturligvis ikke uventet af den konservative ordfører - var, hvordan det var tidligere, altså for 30 år siden. Men pointen er jo, at selv om der er sket enorme velfærdsmæssige fremskridt i de sidste 30 år, er der også sket nogle ting, som faktisk gør, at sundheden ikke har fået det bedre. Vi kan konstatere, at på trods af det enorme arbejde, der udføres medicinsk og kirurgisk for at redde de danske blodårer, har antallet af indlagte på de danske sygehuse på grund af hjerte-kar-sygdomme været stigende. Det er ganske vist kun halvt så mange, der i dag dør af hjerte-kar-sygdomme, som i 1960'erne, men der er faktisk flere, der rammes af de her sygdomme. Kirurgien og medicinen er altså blevet mere effektiv, men den måde, som vi lever på, producerer flere patienter.
Det er det samme, når vi taler om diabetes 2, og vi kan også se, når vi kigger på kræftområdet, at der er sket en stigning i antallet af mennesker, der får kræft. Vi kan faktisk konstatere, at der på trods af, at der er gjort en ihærdig indsats på behandlingsområdet, stort set er lige så mange, der i dag dør af kræft, som for 30 år siden.
Vi kommer nok ikke uden om, at en ikke uvæsentlig årsag er de ændrede fødevarevaner, der er kommet. Man kan sige, at i og med at vi er blevet rigere, er vi begyndt at spise en lang række produkter, som er mindre lødige, og som er klart mindre sunde og mere fedende end dem, der oprindelig eksisterede. Vi står derfor over for en udfordring på fødevareområdet, som på mange måder er anderledes og ganske svær at håndtere set i forhold til det, vi tidligere har stået over for.
Der er efter Enhedslistens opfattelse ikke nogen tvivl om, at man er nødt til at iværksætte en lang række tiltag. Det er også derfor, at vi denne gang ikke bare har fremsat et beslutningsforslag om at indføre gratis og sund økologisk skolemad, men også har forsøgt at inddrage andre elementer, for det tror vi er vigtigt. Det ændrer selvfølgelig ikke ved, at det grundlæggende er en fornuftig idé at starte med børnene, og det er vel også det, som det initiativ, der er kommet på daginstitutionsområdet, er udtryk for.
Når man så snakker om børnene, er det jo ikke overraskende, at Venstre og De Konservative og Dansk Folkeparti lægger meget vægt på forældrenes ansvar. Jeg tror sådan set heller ikke, at vi skal fjerne forældrenes ansvar, men man skal bare være opmærksom på, at det vil være forholdsvis nemt på nogle skoler i nogle dele af landet, mens det på andre skoler i andre dele af landet vil være meget vanskeligt og besværligt for dem at være i stand til at få en veludviklet, fornuftig og god kostpolitik, hvor alle børnene er med, så det også kan indgå i det pædagogiske arbejde og i undervisningen.
Det behøver ikke kun at handle om, at forældrene nogle steder økonomisk set er dårligt stillet, selv om det selvfølgelig betyder noget, men det er også et spørgsmål om det engagement, der eksisterer. Jeg har i grunden aldrig forstået det grundsynspunkt, som handler om, at hvis børn er så uheldige at have forældre, der ikke helt lever op til det ansvar, som vi kunne ønske os, må de børn også lide under, at deres skole på grund af manglende forældreengagement bliver dårligere, og at muligheden for at lære om nye og sunde fødevarer i skolen bliver reduceret.
Pointen er jo, at når det er vigtigt at have alle børn med, er det, fordi det ikke bare handler om, at børn ikke bare den ene gang om dagen får noget sund mad, selv om det selvfølgelig er vigtigt, men også handler om at gøre det til en del af hverdagen, at børnene vænner sig til at være med i en produktionsproces, hvor de laver sund mad, og hvor de oplever, hvordan det gøres. Derved får de en mulighed for at indøve nogle vaner, som ikke bare handler om at spise sundt, men også om at få en oplevelse af, at mad ikke bare er noget, som man får serveret, og ikke bare er noget, som man køber færdigtilberedt, men også er noget, der produceres. Det tror jeg sådan set er meget vigtigt.
Derfor synes jeg, at der er mange gode grunde til at gøre skolemad til en integreret del af skolens dagligdag, og når man nu har truffet den beslutning, at folkeskolen i Danmark skal være gratis, og det støtter vi selvfølgelig, synes jeg, at det faktisk også er meget fornuftigt at få det indført som et reelt tilbud. Det er det ene, jeg vil sige.
Det andet, jeg vil sige, handler om at sikre, at der kommer gode madordninger på de offentligt ansattes arbejdspladser. Det er jo klart, at sådan en madordning skal etableres i et samarbejde mellem medarbejderne og ledelsen, og det er klart, at man selvfølgelig bliver nødt til at tage udgangspunkt i, at der kan være forskellige ønsker til, hvordan en sådan ordning skal indrettes.
Vi tror faktisk, at det ville være meget godt, hvis man både i stat og kommuner skubbede på for at få vedtaget og formuleret en kostpolitik. Ligesom vi helt ind i ministerierne stiller krav om, hvilken rygepolitik der skal være, kunne vi vel også nok stille nogen krav om nogle grundelementer, der skulle indgå i en kostpolitik. Det er jo faktisk sådan, at en virksomhed ikke kan have en rygepolitik, der går ud på, at man gerne må ryge alt det, man vil. Måske kunne vi også godt indføre nogle principper for, hvad der skulle indgå i en kostpolitik, selv om jeg anerkender, at der en gang imellem nok skal være plads til noget, der er lidt usundt.
Det sidste, jeg vil fremhæve, er, at det, der jo er det helt fantastiske gode ved at fokusere på sunde og økologiske fødevarer, er, at det også set i et miljømæssigt og globalt fødevareperspektiv vil være fornuftigt. Hvis vi i større udstrækning er i stand til at opretholde livet ved at leve af lidt mindre kød, end vi gør i dag, måske kun dobbelt så meget om dagen, som vi fik for 30-40 år siden, vil det ikke alene betyde, at vi bliver sundere, men også betyde, at det massive pres, der er på landbrugsjord, bl.a. i tredjeverdenslande, på at producere foder til danske svin, ville blive reduceret. Det vil forbedre mulighederne for her i Danmark at udvikle økologi og økologisk landbrug og et landbrug, der er i overensstemmelse med natur og miljø. Det ville også gøre det langt mere attraktivt og tiltrækkende i store dele af tredjeverdenslandene at fokusere på det, der i grunden burde være en kerneydelse, nemlig at producere fødevarer til den lokale befolkning.
Det at omlægge vores fødevarevaner vil altså på en lang række områder være et skridt i den rigtige retning sundhedsmæssigt, miljømæssigt og globalt. Derfor tror jeg nok, at jeg kan love Folketinget, at vi vil bruge den debat og diskussion, der har været i dag, og det, der forhåbentlig bliver flertallet efter næste valg, som i hvert fald gav udtryk for, at forslaget er sympatisk - det er jo altid rart, at de forslag, man fremsætter, er sympatiske frem for usympatiske - til på en række enkeltområder at komme med en række konkrete forslag.
Bare for at opmuntre også hr. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti vil jeg sige, at diskussionen om fødevarepriserne, og hvad vi eventuelt kan gøre ved dem i Danmark, så vi ikke kun ser det i et globalt perspektiv, men også i et nationalt perspektiv, vil hr. Jørn Dohrmann få anledning til at diskutere med Enhedslisten og Folketingets øvrige partier ved debatten af den forespørgsel, som vi har stillet om det spørgsmål. Vi tror sådan set også, at prisen på fødevarerne spiller en rolle i forhold til at sikre en udvikling, hvor vi danskere i større udstrækning går over til at spise sunde fødevarer. Det er jo i stor udstrækning for nogle af os på tide.