På vej til Christiansborg i dag gik jeg op ad hovedtrappen, og der var to store dannebrogsflag på flagstængerne. Det gjorde mig selvfølgelig glad, og det mindede mig også om den dejlige begivenhed, det var, da vi i søndags havde statsborgerskabsdag. Der kunne vi jo møde alle disse folk, som havde fået dansk statsborgerskab, og byde dem velkommen. Det var de meget begejstrede for, og det var jeg personligt også meget begejstret for, fordi det var spændende at møde alle disse nye danskere.
I dag giver vi så dansk statsborgerskab til hen ved
3.000 mennesker. Det ærgrer selvfølgelig Det Radikale Venstre, at det ikke er langt flere, vi giver dansk statsborgerskab her i dag, men det skyldes jo de meget stramme regler, som Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har vedtaget.
Men især ærgrer det mig, at vi ikke giver statsborgerskab til 120 mennesker mere. Venstre har valgt, at det er systemtænkningen, der skal går forud for de menneskelige og individuelle hensyn. Og det har de så gjort sammen med Konservative og Dansk Folkeparti. Derfor er der
120 mennesker, som opfylder alle krav på nær indfødsretstesten, og som ikke kan få dispensation, på trods af at testen ikke foreligger. Jeg må indrømme, at jeg synes, det er noget skuffende, at det samme flertal, der i sin tid lovede, hvornår testen skulle være færdig, ikke kan mande sig op til at give de 120 mennesker dispensation. Jeg havde sådan set haft en højere forventning til, at man ville tænke også på mennesker i den her sag. Der er tale om, at folk ikke kan få bestemte typer af job, der er tale om, at folk ikke kan stemme, hvis der bliver folketingsvalg. Nu har vi så fået fru Britta Schall Holbergs ord for, at der ikke bliver folketingsvalg inden næste indfødsretslov. Det håber vi så at statsministeren har noteret, men jeg går ikke ud fra, at det retligt er muligt at komme efter fru Britta Schall Holberg eller statsministeren, hvis det løfte bliver brudt. Og derfor har de 120 mennesker intet som helst at bruge det løfte til. Det er faktisk ikke de ord værd, som sætningen udgøres af. Men når det er sagt, glæder vi os altså over alle disse nye danskere. Vi havde ønsket, der var flere, men nu har man altså valgt at stramme kravene. Næste gang bliver det endnu værre, der bliver der alt, alt for få, der får dansk statsborgerskab. Men det håber vi selvfølgelig at kunne rette op på, den dag det ikke er Dansk Folkeparti, der bestemmer, hvordan reglerne skal være.