Lovforslaget, som vi behandler i dag, indebærer, at GEUS forbliver en selvstændig forskningsinstitution frem for en sektorforskningsinstitution tilknyttet universiteterne. Lovforslaget er et resultat af det nye danmarkskort for universitets- og forskningsområdet.
Socialdemokraterne er meget tilfredse med lovforslaget, der sikrer, at GEUS omdannes til en national selvstændig og uafhængig forskningsinstitution med en selvstændig, uafhængig bestyrelse. Det er vi, fordi GEUS' arbejde både omfatter forskning i udnyttelsen af vores undergrund og - hvad der er mindst lige så vigtigt - beskyttelsen af vores geologiske naturværdier. Instituttets opgaver omfatter således meget væsentlige nationale anliggender og myndighedsopgaver.
Socialdemokraterne skønner, at lovforslaget både tilgodeser den fortrolighedssikring, der er i forbindelse med de firmaer, der skal indberette resultater af boringer til GEUS, samtidig med at det giver forskningsinstitutionen de redskaber, der skal til for at udforske og opbevare og rådgive interessenter i Danmarks og Grønlands undergrund.
En anden og for Socialdemokraterne meget væsentlig opgave er, at GEUS' arbejde omfatter en beskyttelse af både Danmarks og Grønlands undergrund.
Herudover er der i lovforslaget tillagt GEUS uforandrede uddannelsesmæssige opgaver i forhold til en række universiteter og institutioner. Samtidig kan GEUS indgå bindende aftaler om forskning, kortlægning og udredningsopgaver med både private og offentlige myndigheder.
Socialdemokratiet har hele tiden ment, at en så betydelig forskningsinstitution som GEUS skal være uafhængig. Der ligger i institutionens arbejde både omfattende nationale interesser og også fortrolige oplysninger, der gør, at man skal kunne agere uafhængigt og stabilt. Det fortsatte samarbejde med universiteterne er sikret i loven, der samtidig giver universiteterne formel repræsentation i bestyrelsen.
Høringssvarene har givet anledning til en række præciseringer af lovforslaget. Et forhold, som flere høringssvar peger på, er, at en direktør for GEUS bør være en anerkendt forsker. Dette forhold er ikke imødekommet, idet GEUS mener, at det vil udelukke relevante potentielle ansøgere. Til gengæld forventes det af ansøgeren, at vedkommende skal kunne være forskningsmæssigt kyndig inden for de områder, som GEUS dækker.
Derimod er det imødekommet, at GEUS bør have en parallel stillingsstruktur i forhold til universiteterne, idet det skal indgå i et forpligtende samarbejde med dem. Samtidig er der sket en tydeliggørelse i loven om, hvilke samarbejdspartnere GEUS har.
Socialdemokratiet er tilfredse med disse præciseringer i loven.
Så afslutningsvis skal jeg derfor fastslå, at Socialdemokraterne er tilfredse med lovforslaget og dets intentioner, og at vi kan sende det videre med anbefaling.