Jeg vil gerne sige tak for debatten og tak for de mange partier, der har udtrykt enten stor sympati for forslaget eller i al fald for intentionerne i forslaget. Det gælder jo faktisk alle partier - nej, jeg skulle hilse fra Enhedslisten og sige, at de var positive over for forslaget. Så har jeg husket det.
Regeringen, regeringspartierne og ministeren fremfører jo mange gode hensigter i forbindelse med dyrevelfærd, kommer med mange tilkendegivelser om, hvad der er på vej, og hvad vi har gennemført. De har mange gode ord om det, men desværre synes jeg, der er meget lidt handling også på det her område.
Jeg synes, regeringen og regeringspartierne snakker meget og længe for at bortforklare og sige, at 20 år i gennemsnit mellem velfærdsbesøgene lige bestemt er et passende kontroltryk. Jeg synes, vi får mange forskellige vinkler på, hvorfor lige der godt må være 20 år imellem. Jeg synes umiddelbart, det er ret ulogisk, at der går så lang tid imellem.
Jeg synes heller ikke, regeringen har nogen god sag ved at prøve at argumentere for, at det skam er et udmærket tidsinterval at operere med. Jeg har mistanke om, at den holdning har en del med skattestoppet at gøre. Jeg tror faktisk, at det, hvis ikke vi havde skattestoppet, nok ville have været sådan, at vi ville have haft velfærdsbesøg noget oftere, end vi har i dag. Men det vil vores forslag jo rent faktisk ikke falde på grund af - hvis det bliver vedtaget - for det er jo brugerbetalt, og det er jo helt efter samme model som det, regeringen har indført på miljøområdet, hvor landbruget får miljøkontrol med visse intervaller, og der betaler man så i henhold til medgået tid. Det er jo egentlig en meget udmærket ordning, og det er så den model, vi har brugt her, for vi ville se på, hvordan man kunne lave en forøgelse af dyrevelfærdskontrollen uden at ramle ind i skattestopprojektet.
Der er vel ingen, der er i tvivl om, at vi med den udvikling, vi har set de sidste 10-15 år med hensyn til antallet af døde dyr, har presset dyrene ud over den grænse, som er rimelig. Jeg vil sige, at landbruget har presset dyrene langt ud over den grænse.
Jeg synes også, at man må sige, at det, vi skulle bygge dyrevelfærdskontrollen på, nemlig sundhedsrådgivning, som langt de fleste landmænd er tilsluttet, har spillet fallit, sådan som det er. Det viser udviklingen jo at det har.
Nu har der jo været sagt en del om her i dag, at det er at lægge dyrlæger for had fra SF's side, og at det er urimeligt at tage en hel branche osv. Min oplevelse med rigtig mange dyrlæger og for den sags skyld også med dyrlægernes organisation er, at de er enige i, at det, de kan gennemføre, ikke er tilstrækkeligt, fordi der er et afhængighedsforhold, som indebærer, at det er meget vanskeligt at sikre, at der bliver tilstrækkeligt med dyrevelfærd, fordi landmanden jo bare kan skifte dyrlægen ud, hvis det er sådan, at man er utilfreds med, at der bliver stillet nogle krav, som bonden ikke er tilfreds med.
Man må jo sige, at forløbet med skuldersår er et tydeligt eksempel på, at det system ikke duer, for vi har vel rent faktisk haft de der sundhedsrådgivningsbesøg en gang pr. måned i 5, 6 eller måske 7 år, og i den tid må vi jo sige at det i hvert fald ikke er gået den rigtige vej i forhold til skuldersår, og det er det altså heller ikke i forhold til en række andre sygdomme, og det indebærer jo, at der rent faktisk er 170.000 søer om året, der bliver sendt til destruktionen. Det kan man vel dårlig betegne som brodne kar; man må vel erkende, at det er ret bredt, at der dør væsentlig flere dyr i rigtig mange besætninger, end der gjorde for 10 år siden.
Jeg blev stillet et spørgsmål fra Dansk Folkepartis ordfører, om man ikke kunne indføre det her som en frivillig ordning. Jeg vil foretrække, at man gør det som en tvungen ordning, men det er klart, at kan man ikke komme igennem med den bedste løsning, jamen så kan man blive nødt til at kigge på den næstbedste løsning. Så jeg vil ikke afvise Dansk Folkepartis, jeg ved ikke, om det var et forslag eller det var nogle strøtanker, men jeg mener, vores forslag er væsentlig bedre.
Til sidst skal jeg sige, at jeg ikke rigtig fik noget svar fra De Konservatives ordfører på, hvad det egentlig er for en model, man arbejder med med hensyn til egenkontrol, men det kan jo være, at jeg kan få forklaringen af forbrugerministeren i løbet af de forhandlinger, vi er i gang med.