Jeg kan tilslutte mig de forrige ordførere. Her er jo tale om et vigtigt område med et ædelt formål. Blod og blodforsyning spiller en rigtig stor rolle i den behandling, der foregår i det danske sundhedsvæsen. Vi taler om 70 blodbanker, der tapper 370.000 portioner blod til både transfusion, lægemidler og medicinsk udstyr.
Lovforslaget her hæver, som det er blevet sagt flere gange, både det samlede niveau og kravene til kvalitet og sikkerhed i det samlede EU-område. Det er selvfølgelig noget, det er værd at støtte. Man kan sige, at det her jo i sidste ende handler om at få en lavere risiko for overførsel af smitsomme sygdomme fra donor til patient.
Jeg vil komme ind på to ting:
Den ene drejer sig om den såkaldte NAT-test. Jeg forstår, at der foreligger en forståelse mellem partierne om, at vi foreløbig skal vente med at indføre denne forholdsvis dyre test, og det kan jeg tilslutte mig. Det handler selvfølgelig om, at man i alle tilfælde må se på, hvad omkostningen ved at indføre sådan en test er - og det anslås, at den beløber sig til noget i retning af 30 mio. kr. - og hvad er så gevinsten? Sådan som tingene er nu, er det besluttet, at vi lige ser tiden an de næste par år, og at vi så tager sagen op igen, og det vil jeg selvfølgelig tilslutte mig.
I den sammenhæng synes jeg altid, at økonomi også er en vigtig ting at se på, og uden at der er grund til den store alarm, vil jeg dog alligevel sige, at det godt kan vække min mistanke, når man forudsætter, at der kommer en række forbedringer på det her område, uden at man egentlig forestiller sig, at det koster noget som helst. Det er ikke en holdning, jeg synes bliver delt overalt i høringssvarene. Der er krav om øget information og styrket undersøgelse af patienterne, og man vurderer, at det kan løbe op i flere årsværk rundtomkring. Så jeg vil egentlig bare sige, at jeg synes, man måske lige skal overveje, om det her er en helt gratis omgang. Det blev også påpeget, at der egentlig ikke er den store rationaliseringsgevinst, fordi blodbankerne allerede har indført den nødvendige kvalitetsstyring.
I sidste ende synes jeg, at det er godt, at lovforslaget cementerer de gode danske principper om, at blod gives frivilligt og gratis, og man kunne sige, at skal der være konsistens i tingene, er det selvfølgelig vigtigt, at det også gør sig gældende, i det omfang vi importerer blodprodukter. Man kunne sige, at det måske skulle fremgå af lovforslaget, at det er et princip, vi anvender både indenbords og udenbords. Men i sidste ende er jeg dog enig i, at det vigtigste er, at danske patienter får den behandling, de har behov for, og herfra må selv det gode danske princip om gratis donation selvfølgelig vige. Med alle disse ord vil jeg sige, at Det Radikale Venstre selvfølgelig fortsat støtter lovforslaget.