Der er her tale om, at Folketinget skal gennemføre et EF-direktiv, der skal træde i kraft den 7. oktober 2005. Det er den frist, som er anført i direktivet, men vi er sådan set tidligt ude i Danmark, og når man tænker på, hvor meget der normalt bliver gennemført i andre lande ved direktiver, og hvor hurtigt det går, kan man godt bekymre sig om, hvorvidt vi er for tidligt ude.
Lovforslaget sikrer, at lønmodtagerne kan få deres løn, hvis firmaet er insolvent. Det er altid en god ting, men det, der kan bekymre, er, at der kan være forhold vedrørende Østlandene, som er lidt usikre.
Det vil også være nyttigt at se på, om alle de andre EU-lande er lige så langt fremme, for ellers kan jeg ikke se andet, end at vi her i Danmark skal skele til, om de andre lande også er klar til tiden. Ikke bare regler, men også myndigheder skal være klar den 7. oktober 2005. Det må være meningen med EU-reglerne og derfor også ligge dem, der støtter lovforslaget, på sinde, og jeg ser derfor frem til, at ministeren eventuelt under udvalgsbehandlingen kan oplyse, hvad der er foregået i andre lande, herunder om de også er klar til tiden. Flinke elever skal belønnes og ikke straffes
- noget for noget!
Det er jo navnlig klart, at det er interessant, hvor langt vore nabolande er kommet. Det gælder navnlig de lande, som jo lige er blevet medlemmer af EU og skal til at vænne sig til EU-tempoet. Det er interessant at se, hvor langt de baltiske lande og Polen er, og om Lønmodtagernes Garantifond kan få hjælp af deres myndigheder. Jeg kan bl.a. se, at LG fremover kan komme til at låne polske virksomheder penge, hvis de er i betalingsstandsning. Jeg er meget interesseret i at høre, hvordan de penge kommer ind igen.
Et andet aspekt, som jeg også savner et klart svar på, og som også har sammenhæng navnlig med de nye EU-medlemmer, er, om man kan spekulere i den danske garantiordning, når LG nu skal dække det, som kaldes den transnationale situation. Vi har jo i den seneste tid oplevet mange eksempler på, at udenlandske virksomheder kommer her til landet under dække af udstationeringsreglerne.
Jeg har noteret mig ministerens bemærkning i lovforslaget om, at dækningen hos LG ikke vil omfatte udstationerede lønmodtagere i Danmark. Det er meget godt, men vi er jo inden for et område, hvor kreativiteten er stor, og jeg kan også af høringssvarene se bemærkningerne herom.
Derfor tror jeg, vi skal have endevendt alle de situationer, hvor udlændinge er i Danmark, for at se, om der er huller, som skal lukkes, f.eks. hvis de er ulovligt i landet, ikke opfylder udstationeringsreglerne eller ikke har en arbejdstilladelse. Ellers kan vi jo risikere, at danske virksomheder ikke alene skal konkurrere på lønnen, men også via LG-bidrag og skal betale for det i form af LG-dækning til de udenlandske arbejdstagere, hvis de udenlandske virksomheder går konkurs eller i betalingsstandsning eller vælger at gøre det.
Jeg kan også se, at der er rejst andre problemer i høringssvarene, som vi skal kigge på, herunder hvorfor en overenskomstaftalt feriekortordning ikke kan nyde godt af dækning under betalingsstandsning efter de foreslåede nye regler. Det må da også være sådan, at man ikke stiller overenskomstområdet dårligere.
Endelig kan jeg se, at Dansk Arbejdsgiverforening har rejst spørgsmål om, hvorfor funktionærer fortsat skal kunne få løn fra en ny arbejdsgiver, samtidig med at de hæver godtgørelse fra LG. Ministeren finder åbenbart, at vi i kraft af EU ikke må ændre heri. Det kan godt være, men det er da uforståeligt, at nogen skal have både løn og godtgørelse fra LG og endda endnu mere, og at EU skulle forhindre, at det laves om. Jeg kunne godt tænke mig at få spørgsmålet yderligere belyst, da det jo er i alles interesse at se, hvor meget EU-reglerne binder det danske Folketing.
Så vil jeg godt høre ministeren, om ministeren kan svare på, hvor mange lande af de 25 i EU der har en Lønmodtagernes Garantifond. Hvis ikke alle lande har det, mener jeg, at det er lidt omsonst at begynde at vedtage sådan et direktiv, før alle opfylder forpligtelserne.