Fem folketingsmedlemmer deltager i InterParlamentarisk Unions 141. konference i Beograd, Serbien
Udvalg: Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse
Startdato: 13-10-2019
Slutdato: 17-10-2019
Sted: Beograd, Serbien
Interparlamentarisk Union (IPU) afholder konference den 13.-17. oktober 2019 i Beograd, Serbien.

Mere end 1.700 parlamentarikere og embedsmænd fra omtrent 150 lande deltager ved IPUs halvårlige konference i Beograd i de kommende dage. Hovedtemaet for sessionen er den internationale retsorden, herunder spørgsmålet om hvordan de nationale parlamenter kan bidrage til at styrke en regelbaseret, international retsorden. Desuden vil der i IPUs faste udvalg blive sat fokus på en række emner som f.eks.:

  • Menneskerettighedssituationen for udsatte parlamentarikere i en række lande, herunder i Tyrkiet, Uganda og Venezuela
  • Digitalisering, bæredygtig produktion og forbrug
  • Imødegåelse af sikkerhedspolitiske trusler som følge af klimaforandringer
  • Universelle rettigheder på sundhedsområdet

På konferencen vil der også blive diskuteret et topaktuelt emne med global dimension, et såkaldt "emergency item", som først bliver besluttet under selve konferencen. Konferencen indledes den 13. oktober i et særligt forum for kvindelige parlamentarikere, som sætter fokus på sessionens dagsorden set ud fra et ligestillingsperspektiv. Det fulde program for den 141. IPU-konference kan findes her.

IPU blev grundlagt i 1889 og er med sine 130 år en af verdens ældste interparlamentariske sammenslutninger. IPUs hovedkvarter ligger i Geneve. I dag er 179 nationale parlamenter verden over medlemmer af IPU. Folketinget var blandt de stiftende parlamenter i 1889. Hovedformålet for IPU er at styrke parlamentariske institutioner samt at bidrage til udviklingen af demokrati på globalt plan, styrke menneskerettighederne og understøtte interparlamentarisk dialog og samarbejde. I de senere år har IPU endvidere haft en stærk profil på ligestillingsområdet og presser aktuelt på for at få implementeret FNs verdensmål.



Formål

At deltage i IPUs efterårssession

Deltagere
Øvrige deltagere

Torben Jensen, Vicedirektør
Peter Riis, Sekretær
Claudius Larson, Assisterende sekretær

Budget
95.000 kr.
Regnskab
0 kr.