Folketinget står last og brast med Ukraine

24.02.2024

Efter aftale med Avisen Danmark bringes Søren Gades kronik om Folketingets opbakning til Ukraine.

Af Søren Gade (V), Folketingets formand

Den frie verden så forfærdet til, da Rusland i dag for to år siden optrappede konflikten med Ukraine til en fuldskala krig. Billederne i TV forekom uvirkelige. Vi måtte indse, at der igen var krig i Europa.

Men Putin gjorde regning uden vært. Ukraine satte sig tappert til modværge og fortsætter indædt sin frihedskamp.

Det er sjældent, at Folketingets partier står entydigt bag den ene part i en international konflikt. Normalt vil partierne fremhæve nuancer og betone forskellige hensyn, når de fremfører deres standpunkt. Her er sagen krystalklar. I spørgsmålet om Ukraine er alle partier enige om at fordømme den russiske aggression.

Danmark støtter Ukraine, fordi vi står på demokratiets side. Det er vigtigt, at vi holder fast i solidariteten og bliver ved med at tale om Ukraine. Den folkelige opbakning er nødvendig for, at mine folketingskolleger og jeg kan tale med én stemme i denne sag.

Danmark er et stort donorland, når man tager vores størrelse i betragtning. Vi hjælper økonomisk og militært. Vi har også taget imod ukrainske flygtninge, som har søgt ly i Danmark for bomber og granater.

Sammen med medlemsstaterne i EU og ligesindede lande holder vi Ukraine oven vande med økonomiske hjælpepakker. Det er rasende dyrt at føre krig. Ukraine ville gå bankerot, hvis ikke det var for støtten fra demokratiske lande. 

Ukraine blev selvstændigt i 1991. Deres demokrati er ikke perfekt. Landet lider blandt andet under en udbredt korruption. Men det går den rigtige vej ifølge den årlige opgørelse fra organisationen Transparency International, der arbejder for at komme korruption til livs. 

Selv om Ukraine lige nu har nok at gøre med at vinde krigen, har landets parlament alligevel overskud til at forbedre landets demokratiske indretning.

Det ukrainske parlament, Verkhovna Rada, har for nylig rakt ud til blandt andet Folketinget for at få inspiration til at forbedre det parlamentariske arbejde. Det handler både om at blive bedre til at styre finanslovsprocessen og udøve en stærkere kontrol med statens penge. Et tredje formål er at gøre Ukraine klar til at blive et kandidatland til EU.   

Lige nu er Folketinget i gang med at tilrettelægge et forløb, hvor vi kan øse af vores erfaringer. Vi har noget at byde ind med. Danmark er ifølge Transparency International verdens mindst korrupte land. Det er en investering i fremtiden, som Verkhovna Rada har taget med deres kontakt.

Folketinget er ikke ukendt med rollen som demokratisk fødselshjælper. Vi har bistået flere spirende demokratier rundt omkring i verden med at vokse sig stærke.

Men der er et stykke vej, før Ukraine opfylder de såkaldte københavnerkriterier for optagelse i EU om demokrati, retsstatsprincipper, menneskerettigheder og en fri markedsøkonomi. 

Folketingets hjælp gør også landet attraktivt for udenlandske investorer og samarbejdspartnere den dag, krigens trængsler er forbi. Det bliver en kæmpe opgave at genopbygge landet. Og når de internationale virksomheder vurderer, hvor de vil investere, holder de sig ofte tilbage, hvis der ikke er ordnede forhold og penge under bordet.

Heldigvis viser historien også, at demokrati og fred går hånd i hånd med økonomisk fremgang. Det er EU et godt eksempel på.

At hjælpe demokratiet på vej rundt om i verden er ikke kun noget, vi gør for vores blå øjnes skyld. Vi bidrager også til vores egen tryghed.   

Konflikter og krige opstår som regel mellem autoritære lande. Det er sjældent, at to demokratiske lande griber til våben. 

Demokrati er med Churchills ord den værste styreform, når man ser bort fra alle de andre, der er prøvet. Det lyder næsten som en typisk jysk underdrivelse af demokratiets fortræffeligheder.

Jeg vil tilføje, at demokrati har en opdragende virkning. Man lærer at respektere andres synspunkter og tale sig til rette om tingene.

Jeg har tiltro til, at Ukraine vinder sin overlevelseskamp mod den russiske aggressor. Samtidig er jeg imponeret over, at Ukraine midt i trængslerne har overskud til at udvikle sit demokrati.

Det lover godt for landets fremtid som medlem af den europæiske familie.