Kongeparrets besøg i Folketinget mandag den 15. januar 2024

11.01.2024

Søren Gade glæder sig til at byde det nye kongepar velkommen til det historiske møde i Folketinget, hvor den nedarvede magt og den demokratiske magt markerer tronskiftet.

Dagen efter tronskiftet besøger det nye kongepar og medlemmer af kongefamilien Folketinget for første gang i deres nye officielle roller. Besøget vil minde om åbningen af Folketinget, hvor medlemmer af kongefamilien også deltager, men mødet er noget ganske særligt, siger Folketingets formand, Søren Gade:

»Det bliver en dag med en blanding af vemod og forventning. Vi skal takke H.M. Dronning Margrethe for alle de år, hvor hun har været et samlende midtpunkt for hele riget. Og vi skal byde velkommen til Danmarks nye konge og dronning. For mig personligt er det en stor ære at modtage det nye kongepar og kongefamilien på denne historiske dag«, siger Søren Gade.

Fra kongefamilien deltager H.M. Kong Frederik X, H.M. Dronning Mary, H.K.H. Kronprins Christian, H.M. Dronning Margrethe, H.K.H. Prins Joachim og H.K.H. Prinsesse Benedikte.

Sådan forløber dagen

Kl. 9.40: Den kongelige familie ankommer til Folketingets hovedtrappe. 

Kl. 10.00: Møde i Folketingssalen.

Folketingets formand åbner mødet og holder tale. Statsministeren kommer med mundtlig meddelelse fra Kongen til Folketinget og holder herefter tale. Som afslutning på mødet vil Folketingets formand udbringe et nifoldigt leve for den nye regent. Når mødet er ringet af, vil der være et festligt indslag i Folketingssalen. 

Kl. 10.40: Den kongelige familie deltager i reception i Landstingssalen for folketingsmedlemmer og andre særligt indbudte gæster.

Kl. 11.15: Den kongelige familie forlader Christiansborg.

Adgang for borgere

Der vil til mødet i Folketingssalen være adgang for et mindre antal borgere. Det kræver en særlig invitation, som man kan få ved at deltage i en lodtrækning, som foregår på Folketingets Facebook-side. 

Følg hele arrangementet på Folketingets tv

Hele besøget bliver vist på Folketingets tv både med og uden tegnsprogstolkning.

Pressens adgang og akkreditering

I forbindelse med besøget vil der være krav om, at pressen på forhånd skal være akkrediteret.