Danmark vil være først til at byde Sverige og Finland velkommen i NATO

01.06.2022

Regeringen har fremsat et beslutningsforslag om, at Danmark skal kunne være blandt de første til at godkende Sveriges og Finlands NATO-medlemskab.

Allerede før Sverige og Finland er begyndt at forhandle med NATO om at blive medlemmer, vil Danmark have grundlaget på plads for at godkende deres optagelse. Det har Folketinget netop behandlet et forslag om i dag den 2. juni.

Den 18. maj søgte Sverige og Finland om optagelse, og hvis der er enighed blandt de 30 medlemslande om at optage Sverige og Finland, skal landene forhandle med NATO, hvilket kan gå hurtigt. Når forhandlingerne er faldet på plads, kan Danmark støtte Sveriges og Finlands optagelse med det samme.

Tiltrædelsen skal ratificeres

For at kunne blive optaget skal Sverige og Finland tiltræde såkaldte tiltrædelsesprotokoller, som underskrives af alle medlemmer af NATO og af ansøgerne. De skal så ratificeres af alle medlemslandene.

For at Danmark kan ratificere, skal Folketinget give sit samtykke. Normalt giver Folketinget det, efter optagelsesforhandlingerne er afsluttet, men i dette tilfælde sker det altså, før processen er nået så langt. Beslutningsforslaget giver altså Danmark mulighed for at ratificere tiltrædelsesprotokollerne, så snart de er underskrevet.

Beslutningsforslaget blev førstebehandlet den 2. juni og ventes andenbehandlet og vedtaget den 7. juni.