Ombygget Folketingssal med bedre forhold for handicappede

01.10.2018

Den største ombygning af Folketingssalen i 100 år har gjort det muligt for handicappede folketingsmedlemmer at deltage i det parlamentariske arbejde på lige fod med andre folkevalgte politikere.

Inden for de senere år har Folketinget indkaldt kørestolsbrugerne Sarah Glerup (Enhedslisten) og Kristian Hegaard (Radikale Venstre) som stedfortrædere. Det har været nødvendigt at finde midlertidige løsnin-ger, hvor de talte fra positioner i salen, men med renoveringen kan handicappede nu komme på talersto-len.

Rent praktisk er talerpodiet til højre for Folketingets formand udstyret med en lift, så kørestolsbrugere kan komme op på landets fornemste talerstol og henvende sig til salen. Borde i salen er flyttet, så en kø-restol har passage mellem rækkerne og kan køre frem til talerpodiet. Der er desuden sat følemærker i bordene, så blinde og svagtseende kan orientere sig, når de bevæger sig rundt i salen. Og det grønnistrede gulvtæppe er udskiftet med et lyst tæppe for at give større kontrast mellem gulv og borde og stoleben. 

”Med ændringerne har vi nået en landvinding, hvor vi skaber ligestilling mellem handicappede og ikke-handicappede medlemmer. Folketinget sender et klart signal om, at man kan arbejde side om side med andre medlemmer, hvis man bliver valgt til Folketinget. Jeg håber, at det vil give handicappede blod på tanden til at gå ind i politik”, siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF). 

Af hensyn til Folketingets særlige arbejdsrytme har det været nødvendigt at fordele renoveringen over to sommerperioder, og anden etape blev gjort færdig i slutningen af september 2018. 

Ændringerne i salen er gennemført i samarbejde med Danske Handicaporganisationer.